Pčelari Panonije

Županijski savez pčelara Osječko-baranjske županije

Subota, 20 Siječanj 2018

Nalazite se ovdje: Vijesti iz udruga

Spoj nauke i prakse

logo pcela
U okviru projekta prekogranične saradnje Srbije i Hrvatske „Panonska pčela”, pčelari Osječko-baranjske županije i Srbije posjetili su Češku Repaubliku, pčelarski institut Dol, češki Savez pčelara u Pragu, Pčelarsku školu – pčelarski edukacijski centar Nouvanavrky i najveću pčelarsku farmu u Češkoj čiji je vlasnik predsjednik pčelara Češke Jan Kolomy..

Prenosimo članak Svetlane Kovačević zamjenice direktora i glavnog i odgovornog urednika Agrobiznis magazina. 

Spoj nauke i prakse
(pdf)

Kako je bilo u Češkoj Republici

logo pcelaAktivnosti provedbe Projekta Panonian bee - umrežavanje pčelara i usklađivanje standarda u proizvodnji meda i očuvanja pčelinjeg zdravlja sa standardima Europske Unije kojima je cilj prekogranični gospodarski razvoj.

Ovih nekoliko slika i poneki video su samo mali dio prikaza kako je to bilo u Češkoj Republici. U Pragu smo posjetili Češki savez pčelara, a u istoj ulici se nalazi i pivnica gdje je osnovan nogometni klub Hajduk. Obišli smo i institut gdje se prati selekcija matica proteklih 90 godina. Nakon Praga uputili smo se u pčelarsku školu koja se priznaje i kao srednja škola i traje 3 godine.

Zakon o udrugama

logo pcela
Novi Zakon o udrugama donesen je 6. lipnja na 13. sjednici Hrvatskog sabora. Zakon će stupiti na snagu 1. listopada 2014. godine. U roku od 60 dana nakon što Zakon stupi na snagu (do 1. prosinca 2014.) ministar uprave donijet će Pravilnik kojim će se regulirati sadržaj Registra udruga, a u roku od 90 dana od stupanja na snagu Zakona (do 1. siječnja 2015.), Vlada Republike Hrvatske prihvatit će, na prijedlog Ureda za udruge, Uredbu kojom će urediti kriterije, mjerila i postupke financiranja i ugovaranja programa i projekata od interesa za opće dobro koje provode udruge. Stupanjem na snagu te Uredbe prestat će važiti Kodeks pozitivne prakse, standarda i mjerila za ostvarivanje financijske potpore programima i projektima udruga (Narodne novine, broj 16/2007).

Druženja u prostorijama udruge

logo pcela

Obavještavamo članove PU "Pčela" Osijek da počinju druženja u prostorijama naše udruge  sa adresom Strossmayerova 1 u  Osijeku.
-Svi članovi su pozvani u vremenu od 19.00 sati svakog četvrtka u tjednu
-sa druženjima počinjemo 04. rujna 2014. godine.
-podsjećam da su svi članovi dužni ispuniti i predati obrazac br. 2 - kontrola pada varoe, rok za predaju je do kraja mjeseca rujna.
Nadam se da ćete se odazvati u što većem broju!

Predsjednik PU "Pčela" Osijek
Mario Marijanović

XIX. ocjenjivanje meda

logo pcela

Poštovane pčelarke i pčelari, ovim putem Vas želim podsjetiti i zamoliti da se odazovete na javni natječaj za XIX. ocjenjivanje meda! Također za javni natječaj XIII. ocjenjivanje pakovina meda i proizvoda na bazi meda. Rok za slanje uzoraka je najkasnije do 08. rujna 2014. godine. Kontakt osoba za sva vaša pitanja je gđa. Stana Erstić iz HGK Osijek, kont tel. 031/223-893
Manifestacija "Dani meda u Hrvatskoj" održava se u našem gradu Osijeku i zato apeliram na sve pčelare da uveličamo ovaj događaj izlaganjem i ocjenjivanjem svojih proizvoda.

Predsjednik PU "Pčela" Osijek
Mario  Marijanović

Dani meda u Osijeku

DSC 0564 th1
Pripreme  idu dalje

Bez obzira što je manifestacija „Dani meda u Osijeku „  i  listopad  još daleko, pripreme za održavanje iste su u tijeku. Dokaz tome je sastanak kod gospodina Dražena Alerića, pročelnika za  društvene djelatnosti u gradu Osijeku, na temu „Mladi i med“  koja se tradicionalno održava  osmu godinu na Trgu Ante Starčevića.

Dani meda u Valpovštini

P O Z I V
6. regionalna manifestacija „Dani meda u Valpovštini“
Bizovac, 19. i 20. srpnja 2014. godine

-    Pokrovitelji manifestacije: Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja
-    Organizator: Udruga pčelara „Valpovština“ Valpovo
-    Suorganizator: Općina Bizovac

Prikaz uzgoja matica kod g.Z.Markovića

logo pcelaOsijek, 30.06.2014.g.
              
                 Prikaz uzgoja matica kod g.Z.Markovića

U mjestu Nehaj u pčelinjaku kod gospodina Zlatka Marković, 28. lipnja 2014.godine održano je predavanje na temu „Praktični prikaz uzgoja matica“.  Organizator je bio tajnik udruge Milan Ćerimović u suradnji sa gospodinom Zlatkom Markovićem.

Preuzimanje lijeka

logo pcelaPoštovane pčelarke i pčelari dana 05.07.2014. (subota) u 17.00 sati i dana 07.07.2014. (ponedjeljak) u 17.00 sati biti će organizirana podjela VMP-a (lijeka protiv varoe) u prostorijama ŠRC NK „Tomislav“ u Livani.

Više

Stranica 10 od 18