Pčelari Panonije

Županijski savez pčelara Osječko-baranjske županije

Subota, 20 Siječanj 2018

Nalazite se ovdje: Vijesti iz udruga

Tehnologija sakupljanja propolisa i proizvodi od propolisa

logo pcelaPoštovane kolege pčelarke i pčelari

Obavještavamo Vas da će se 29. siječnja 2015. godine sa početkom u 18,15 sati održati predavanje na temu: “Tehnologija sakupljanja propolisa i proizvodi od propolisa“. Predavanje je u prostorijama Udruge, Strossmayerova 1, prvi kat.
Gost predavač je Milan Kramer iz PU „Radilica“ Osijek
Pozivamo sve zainteresirane pčelare za da nam se slobodno pridruže.

Predsjednik: Slavko Stojanović

Zimska predavanja za 2015. godinu

djakovo logo thUDRUGA PČELARA  „ĐAKOVŠTINA“
Đ A K O V O - ANTE STARČEVIĆA 12

7.2.  (subota) u 12h  DOM KULTURE ( KNJIŽNICA)
Prof.dr.sc. NADA PLAVŠA ----bolesti pčela i pčelinjeg legla 
Mr. STOJAN ANĐELKOVIĆ ---integralna zaštita pčelinjh društava od varoe                                              

13.2. ( petak)18h  DOM KULTURE (KNJIŽNICA)
Doc.dr.vet.med.IVANA TLAK GAJGER ---AM. GNJILOĆA --KORNJAŠ

                                                                                                    PREDSJEDNIK UDRUGE: ŽELJKO TOMIĆ

Pčelarska udruga "Baranja"

Pozivamo vas na tradicionalna zimska okupljanja

koja se ove godine održavaju u znaku nove velike prijetnje pčelarstvu Aethine tumide (kornjaš). Kao što smo informirani kornjaš se u rujnu prošle godine pojavio u Italiji. Njegovo širenje još uvijek nije zaustavljeno. Da shvatimo ozbiljnost prijetnje naveo bih samo nekoliko činjenica. Kornjaš može dnevno letjeti više od 10 kilometara. On sam pronalazi košnicu. Pčela se aktivno ne brani od njega. Ličinke ovog štetnika se hrane nepoklopljenim i poklopljenim leglom, peludom i medom u potpunosti uništavajući saće, brzo se množe, a odrasle jedinke mogu bez hrane i vode preživjeti i do 2 tjedna! Naša zima mu ne smeta. U samo jednoj godini u košnici se može izmijeniti 4-5 generacija kornjaša. Zbog toga je izuzetno važno pravovremeno se upoznati sa ovim nametnikom, metodama borbe i kontrole njegovog širenja. Pored ove nove prijetnje naše pčelarstvo suočeno je sa povećanim porastom registriranih slučajeva američke gnjiloće kako u nas tako i u Sloveniji, Mađarskoj i BiH. Osnovni preduvjet za uspješnu borbu protiv ovih bolesti i nametnika su jake pčelinje zajednice. Kao i svake godine trudili smo se dovesti vrhunske predavače koji će nam prenijeti dio svojeg velikog znanja te vas stoga sve pozivamo da dođete i aktivno sudjelujete.

Program

POZIV ČLANOVIMA U.P. ĐAKOVŠTINA

djakovo logo th
POZIVAMO SVE PČELARKE I PČELARE ĐAKOVŠTINE DA SE ODAZOVU SASTANCIMA I DRUŽENJU SVAKOG PONEDJELJKA U PROSTORIJAMA UDRUGE ZVEČAJ 1 (BIVŠI ZOO)
S A POČETKOM U 19 h.
PRENESITE I OSTALIM PČELARIMA I DOBRO DOŠLI !

                              PREDSJEDNIK UDRUGE
                                  ŽELJKO TOMIĆ

Obavijest članovima PU „PČELA“ Osijek

logo pcela

Obavještavamo sve pčelarke i pčelare da će se od četvrtaka, 08. siječnja 2015. godine nastaviti druženja u prostorijama Udruge u Strossmayerovoj ulici na broju 1, od 19:00 sati.

Više..

Članovi UO i NO PU „PČELA“ Osijek

PU Pčela Osijek darivala Caritas

pucka-kuhinja
Pčelarska udruga „PČELA“  Osijek pred Božić je pučkoj kuhinji Caritasa u Osijeku darovala 49 teglice (450 grama) meda, koji će se podijeliti korisnicima kuhinje. Med su u ime udruge darivali Slavko Stojanović i  Milan Ćerimović.

 

Poziv na novu Izvanrednu Skupštinu

logo pcela
Poštovani, molimo Vas, da dana 20. prosinca 2014.g. (subota)  dođete na novu Izvanrednu Skupštinu Pčelarske Udruge „Pčela“ Osijek koja će se održati u Osijeku, Ulica Ivana Gundulića 5A, u prostorijama Osnovne škole „Antuna Mihanovića“, sa početkom  u 10;00 sati.

U subotu 20.12. na Skupštini od 10 sati profesor Zlatko Puškadija održati će predavanje na temu: „Zimsko tretiranje pčela protiv varoe“. Vrijeme trajanja predavanja je predviđeno oko 40 minuta. Nakon toga će se održati Skupština. 

Poziv

Obavijest članovima PU „PČELA“ Osijek

logo pcela

Obavještavamo sve pčelarke i pčelare da će se u četvrtak, 11. prosinca 2014. godine u Strossmayerovoj ulici na broju 1, od 19:00 sati održati sastanak u našim prostorijama.

Na dnevnom redu je slijedeće:

- Priprema za novu Izvanrednu Skupštinu Udruge. Termin koji se uspio dobiti je 20.12.2014.g. s početkom u 10.00 sati.
- Da se nastavi tradicija darivanja od strane naše Udruge ponovno prikupljamo med u teglicama od 450 grama za Caritas


Molimo da se odazovete u što većem broju, te obavijestite i druge pčelarke i pčelare koji nisu u mogućnosti pročitati obavijesti.

Opširnije..

ĐAKOVAČKI I OSJEČKI PČELARI POMAŽU KOLEGAMA

DSC 0021 th
Pčelarima s poplavljenog područja donirali 50 novih košnica. Inicijativi Udruge pčelara Đakovština pridružili su se i osječki kolege te su zajednički osigurali 50 novih košnica za pčelare iz Gunje kojima je poplava odnijela gotovo sve.

Stranica 9 od 18