Pčelari Panonije

Županijski savez pčelara Osječko-baranjske županije

Subota, 23 Rujan 2017

Nalazite se ovdje: Vijesti iz udruga

POZIV ČLANOVIMA U.P. ĐAKOVŠTINA

djakovo logo th
POZIVAMO SVE PČELARKE I PČELARE ĐAKOVŠTINE DA SE ODAZOVU SASTANCIMA I DRUŽENJU SVAKOG PONEDJELJKA U PROSTORIJAMA UDRUGE ZVEČAJ 1 (BIVŠI ZOO)
S A POČETKOM U 19 h.
PRENESITE I OSTALIM PČELARIMA I DOBRO DOŠLI !

                              PREDSJEDNIK UDRUGE
                                  ŽELJKO TOMIĆ

Obavijest članovima PU „PČELA“ Osijek

logo pcela

Obavještavamo sve pčelarke i pčelare da će se od četvrtaka, 08. siječnja 2015. godine nastaviti druženja u prostorijama Udruge u Strossmayerovoj ulici na broju 1, od 19:00 sati.

Više..

Članovi UO i NO PU „PČELA“ Osijek

PU Pčela Osijek darivala Caritas

pucka-kuhinja
Pčelarska udruga „PČELA“  Osijek pred Božić je pučkoj kuhinji Caritasa u Osijeku darovala 49 teglice (450 grama) meda, koji će se podijeliti korisnicima kuhinje. Med su u ime udruge darivali Slavko Stojanović i  Milan Ćerimović.

 

Poziv na novu Izvanrednu Skupštinu

logo pcela
Poštovani, molimo Vas, da dana 20. prosinca 2014.g. (subota)  dođete na novu Izvanrednu Skupštinu Pčelarske Udruge „Pčela“ Osijek koja će se održati u Osijeku, Ulica Ivana Gundulića 5A, u prostorijama Osnovne škole „Antuna Mihanovića“, sa početkom  u 10;00 sati.

U subotu 20.12. na Skupštini od 10 sati profesor Zlatko Puškadija održati će predavanje na temu: „Zimsko tretiranje pčela protiv varoe“. Vrijeme trajanja predavanja je predviđeno oko 40 minuta. Nakon toga će se održati Skupština. 

Poziv

Obavijest članovima PU „PČELA“ Osijek

logo pcela

Obavještavamo sve pčelarke i pčelare da će se u četvrtak, 11. prosinca 2014. godine u Strossmayerovoj ulici na broju 1, od 19:00 sati održati sastanak u našim prostorijama.

Na dnevnom redu je slijedeće:

- Priprema za novu Izvanrednu Skupštinu Udruge. Termin koji se uspio dobiti je 20.12.2014.g. s početkom u 10.00 sati.
- Da se nastavi tradicija darivanja od strane naše Udruge ponovno prikupljamo med u teglicama od 450 grama za Caritas


Molimo da se odazovete u što većem broju, te obavijestite i druge pčelarke i pčelare koji nisu u mogućnosti pročitati obavijesti.

Opširnije..

ĐAKOVAČKI I OSJEČKI PČELARI POMAŽU KOLEGAMA

DSC 0021 th
Pčelarima s poplavljenog područja donirali 50 novih košnica. Inicijativi Udruge pčelara Đakovština pridružili su se i osječki kolege te su zajednički osigurali 50 novih košnica za pčelare iz Gunje kojima je poplava odnijela gotovo sve.

Spoj nauke i prakse

logo pcela
U okviru projekta prekogranične saradnje Srbije i Hrvatske „Panonska pčela”, pčelari Osječko-baranjske županije i Srbije posjetili su Češku Repaubliku, pčelarski institut Dol, češki Savez pčelara u Pragu, Pčelarsku školu – pčelarski edukacijski centar Nouvanavrky i najveću pčelarsku farmu u Češkoj čiji je vlasnik predsjednik pčelara Češke Jan Kolomy..

Prenosimo članak Svetlane Kovačević zamjenice direktora i glavnog i odgovornog urednika Agrobiznis magazina. 

Spoj nauke i prakse
(pdf)

Kako je bilo u Češkoj Republici

logo pcelaAktivnosti provedbe Projekta Panonian bee - umrežavanje pčelara i usklađivanje standarda u proizvodnji meda i očuvanja pčelinjeg zdravlja sa standardima Europske Unije kojima je cilj prekogranični gospodarski razvoj.

Ovih nekoliko slika i poneki video su samo mali dio prikaza kako je to bilo u Češkoj Republici. U Pragu smo posjetili Češki savez pčelara, a u istoj ulici se nalazi i pivnica gdje je osnovan nogometni klub Hajduk. Obišli smo i institut gdje se prati selekcija matica proteklih 90 godina. Nakon Praga uputili smo se u pčelarsku školu koja se priznaje i kao srednja škola i traje 3 godine.

Zakon o udrugama

logo pcela
Novi Zakon o udrugama donesen je 6. lipnja na 13. sjednici Hrvatskog sabora. Zakon će stupiti na snagu 1. listopada 2014. godine. U roku od 60 dana nakon što Zakon stupi na snagu (do 1. prosinca 2014.) ministar uprave donijet će Pravilnik kojim će se regulirati sadržaj Registra udruga, a u roku od 90 dana od stupanja na snagu Zakona (do 1. siječnja 2015.), Vlada Republike Hrvatske prihvatit će, na prijedlog Ureda za udruge, Uredbu kojom će urediti kriterije, mjerila i postupke financiranja i ugovaranja programa i projekata od interesa za opće dobro koje provode udruge. Stupanjem na snagu te Uredbe prestat će važiti Kodeks pozitivne prakse, standarda i mjerila za ostvarivanje financijske potpore programima i projektima udruga (Narodne novine, broj 16/2007).

Stranica 9 od 18