Pčelari Panonije

Županijski savez pčelara Osječko-baranjske županije

Subota, 23 Rujan 2017

Nalazite se ovdje: Vijesti iz udruga

Poštovani članovi,

logo pcelaOvim putem obavještavamo sve članove Pčelarske Udruge „Pčela“ Osijek koji do sada nisu izvršili uplatu godišnje članarine da se uplate neće primati na dan redovite skupštine 01.ožujka 2015. godine, te da je zadnji rok za uplatu 26. veljače 2015. godine od 19,00 sati u prostorijama udruge J.J. Strosmayera 1.

S poštovanjem

                                           Predsjednik

                                     Slavko Stojanović

Poštovane pčelarke i pčelari

logo pcelaSukladno planiranim aktivnostima za ožujak dostavljam Vam ponudu za odlazak u Republiku Sloveniju u posjetu Pčelarskom savezu Slovenije i jednom pčelaru praktičaru. Polazak je 27. ožujka u 23,45 sati, dolazak u jutarnjim satima u Brdo pri Lukovici ( Pčelarski savez Slovenije ), predavanja, razmjena iskustava i okrugli stol.Ručak od 12,00 do 13,00 sati te odlazak na pčelinjak u Grosuplje gdje će nam domaćin biti jedan pčelar praktičar. Povratak prema Osijeku u popodnevnim satima oko 16,30 sati.

90 godina organiziranog pčelarstva u Đakovštini

djakovo logo thUdruga pčelara „Đakovština“Đakovo organizirala je proslavu 90 godina organiziranog pčelarstva u Đakovštini.Povodom toga dana, predhodile su mnoge aktivnosti ,izložba starog pčelarskog pribora, vrcaljka stara 70 i120 god. stare i nove košnice,mnoge stare knjige i časopisi ,prese za vosak,nastupi na gradskom radiju , novinama i predavanjima.

PREDAVANJE

djakovo logo th
UDRUGA PČELARA „ĐAKOVŠTINA“ Đ A K O V O
PETAK, 13.Veljaće 2015  u 18h u Domu kulture (knjižnici) održat će predavanje
Doc.dr.vet.med.IVANA TLAK GAJGER 

  • Američka gnjiloča
  • KORNJAŠ  ili Aethina Tumida


Pozivamo sve pčelare da zbog, važnosti tema, prisustvuju ovom  predavanju.

                                                                                                            Upravni odbor

Poziv na predavanje

logo pcela
"Višestruka sukladnost u poljoprivredi"

Predavanje "Višestruka sukladnost u poljoprivredi" će se održati u četvrtak 05. veljače 2015.godine od 19:00 sati u prostoru gdje se sastaju članovi Udruge.
Predavanje će održati    Ruža Skenderović dipl.ing.agr

 

Tehnologija sakupljanja propolisa i proizvodi od propolisa

DSC04314 thPoštovane kolege pčelarke i pčelari

Jučer je u prostorijama Udruge, naš uvaženi kolega gosp. Milan Kramer iz PU "Radilica" Osijek, održao vrlo zanimljivo i korisno predavanje na temu: “Tehnologija sakupljanja propolisa i proizvodi od propolisa“.

Tehnologija sakupljanja propolisa i proizvodi od propolisa

logo pcelaPoštovane kolege pčelarke i pčelari

Obavještavamo Vas da će se 29. siječnja 2015. godine sa početkom u 18,15 sati održati predavanje na temu: “Tehnologija sakupljanja propolisa i proizvodi od propolisa“. Predavanje je u prostorijama Udruge, Strossmayerova 1, prvi kat.
Gost predavač je Milan Kramer iz PU „Radilica“ Osijek
Pozivamo sve zainteresirane pčelare za da nam se slobodno pridruže.

Predsjednik: Slavko Stojanović

Zimska predavanja za 2015. godinu

djakovo logo thUDRUGA PČELARA  „ĐAKOVŠTINA“
Đ A K O V O - ANTE STARČEVIĆA 12

7.2.  (subota) u 12h  DOM KULTURE ( KNJIŽNICA)
Prof.dr.sc. NADA PLAVŠA ----bolesti pčela i pčelinjeg legla 
Mr. STOJAN ANĐELKOVIĆ ---integralna zaštita pčelinjh društava od varoe                                              

13.2. ( petak)18h  DOM KULTURE (KNJIŽNICA)
Doc.dr.vet.med.IVANA TLAK GAJGER ---AM. GNJILOĆA --KORNJAŠ

                                                                                                    PREDSJEDNIK UDRUGE: ŽELJKO TOMIĆ

Pčelarska udruga "Baranja"

Pozivamo vas na tradicionalna zimska okupljanja

koja se ove godine održavaju u znaku nove velike prijetnje pčelarstvu Aethine tumide (kornjaš). Kao što smo informirani kornjaš se u rujnu prošle godine pojavio u Italiji. Njegovo širenje još uvijek nije zaustavljeno. Da shvatimo ozbiljnost prijetnje naveo bih samo nekoliko činjenica. Kornjaš može dnevno letjeti više od 10 kilometara. On sam pronalazi košnicu. Pčela se aktivno ne brani od njega. Ličinke ovog štetnika se hrane nepoklopljenim i poklopljenim leglom, peludom i medom u potpunosti uništavajući saće, brzo se množe, a odrasle jedinke mogu bez hrane i vode preživjeti i do 2 tjedna! Naša zima mu ne smeta. U samo jednoj godini u košnici se može izmijeniti 4-5 generacija kornjaša. Zbog toga je izuzetno važno pravovremeno se upoznati sa ovim nametnikom, metodama borbe i kontrole njegovog širenja. Pored ove nove prijetnje naše pčelarstvo suočeno je sa povećanim porastom registriranih slučajeva američke gnjiloće kako u nas tako i u Sloveniji, Mađarskoj i BiH. Osnovni preduvjet za uspješnu borbu protiv ovih bolesti i nametnika su jake pčelinje zajednice. Kao i svake godine trudili smo se dovesti vrhunske predavače koji će nam prenijeti dio svojeg velikog znanja te vas stoga sve pozivamo da dođete i aktivno sudjelujete.

Program

Stranica 8 od 18