Pčelari Panonije

Županijski savez pčelara Osječko-baranjske županije

Subota, 20 Siječanj 2018

Nalazite se ovdje: Vijesti iz saveza

Vijesti iz saveza

Press konferencija manifestacije Osijek je kolijevka hrvatskog pčelarstva u OBŽ

U prostorijama Osječko-baranjske županije dana 22. studenog 2012. godine zamjenik župana dr. sc. Željko Kraljičak zajedno sa Organizacijskim odborom pčelarske manifestacije Osijek je kolijevka hrvatskog pčelarstva na čelu sa predsjednikom Zvonimirom Pajnićem najavio je ovu 6. pčelarsku manifestaciju koja će se održati predstojećeg vikenda u Osijeku pod pokroviteljstvom Osječko-baranjske županije, Grada Osijeka, Hrvatskog pčelarskog saveza, HGK Županijske komore Osijek, a u organizaciji Županijskog saveza pčelara Osječko-baranjske županije.

Dani meda u slikama

Dane meda u Hrvatskoj održane u Osijeku od 04 do 06. listopada 2012. godine prezentiramo vam i kroz nekoliko fotografija.

ODRŽANA TRADICIONALNA PČELARSKA MANIFESTACIJA DANI MEDA U HRVATSKOJ

„FESTIVAL MEDA“ U OSIJEKU

Iako je bio petak, istina ne 13. nego 5. listopada 2012. godine, u najužem centru Osijeka, na Trg Ante Starčevića, tik do konkatedrale, vrvjelo je kao u pčelinjaku. Tisuće građana došlo je vidjeti i čuti što znače pčele i med u našem svakidašnjem životu, naravno odmah su mogli degustirati, kušati, pa i kupiti te jedinstvene proizvode. Usput se i zabaviti. Bio je to pravi festival meda, točnije drugi dan tradicionalne pčelarske manifestacije Dani meda u Hrvatskoj. Njeni organizatori - Hrvatski pčelarski savez, HGK Županijska komora Osijek, Grad Osijek, Osječko - baranjska županija i Županijski savez pčelara Osječko - baranjske županije - od 4. do 7. listopada pripremili su program koji je bio splet stručnih, natjecateljskih, tržišnih, promotivnih, edukativnih, pa i zabavnih sadržaja.

Osječki Dani meda počeli su desetak dana ranije kada je provedeno XVII. ocjenjivanje kvalitete sortnih vrsta meda u Hrvatskoj, XI. ocjenjivanje kvalitete pakovina meda i pića, proizvoda za poboljšanje zdravlja na bazi meda i suvenira te VIII. ocjenjivanje kvalitete pića od meda i na bazi meda. Svi uzorci najprije su prošli fizikalno-kemijsku i mikroskopsku analizu na Zavodu za prehranu i nadzor kakvoće prehrambenih proizvoda Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku, a potom su stigli pod budno oko i senzibilno nepce članova stručnih ocjenjivačkih sudova. Prof. dr. sc. Nikola Kezić, prof. dr. sc. Dragan Bubalo i prof. dr. sc. Ljiljana Primorac vodili su dva ocjenjička suda po pet članova u kategoriji sortnih vrsta meda, mr. sc. Slavko Horvat, Zlatko Pavošević i Zlatko Marković bili su ocjenjivački sud u kategoriji pakovina, a prof. dr.sc. Borislav Miličević, doc. dr. sc. Jurislav Babić, Emil Petošić, Krešimir Mastanjević, Marko Jukić, Tomislav Koturić i prof. dr. sc. Drago Šubarić u kategoriji ocjenjivanja pića od meda.

- Ove godine zaprimili smo 194 uzorka meda, pakovina, pića i suvenira, što je nešto manje nego prethodnih godina, ali je razumljivo jer je ova godina bila izuzetno teška za pčelarstvo. Međutim, kvaliteta uzoraka je iznimna, a još jednom je potvrđena hrvatska bioraznolikost – pojasnio je Ernest Nad, voditelj Odjela poljoprivrede HGK Županijske komore Osijek.

Ocjenjivanje meda, pakovina, suvenira i pića na bazi meda bio je uvod u javni dio manifestacije Dani meda u Hrvatskoj. Naime, u četvrtak, 4. listopada, otvoren je Osječki jesenski sajam na Pampasu, gdje su zapaženo mjesto našle pčelarske udruge, tvrtke, zadruge, OPG-i te proizvođači opreme. Zapaženo mjesto u organizaciji izložbene prezentacije pčelarske proizvodnje i prodaje pčelarskih proizvoda na ovom sajmu imali su Regionalni cluster pčelarstva Roj iz Osijeka i Pčelarska zadruga Pčelari Slavonije i Baranje iz Osijeka.

Kako bi se svoje (točnije pčelinje) proizvode što više približili građanima Osijeka i ostalim gostima, posebno zanimljivo događanje priređeno je u petak, 5. listopada. Od 10 do 15 sati na Trgu Ante Starčevića organizirana je pčelarska manifestacija „Mladi i med“. Djeca iz osnovnih škola izlagala su svoje radove na temu pčelarstva, upriličen je kulturno – zabavni program, a 20 vrhunskih pčelara omogućilo je građanima razgledanje, degustaciju i kušanje te prigodnu kupovinu svojih / pčelinjih slatkih i zdravih proizvoda.

 

Očito zadovoljan tijekom pčelarske manifestacije predsjednik Županijskog saveza pčelara Osječko – baranjske županije Zvonimir Pajnić naglasio je kako se osječka manifestacija izdvaja upravo zbog visoke stručnosti njenih organizatora, edukativnih programa, pa dakako i kvalificiranih kušača koji svojim znanjem i autoritetom jamče da su njihove ocjene respektabilne za svakog sudionika natjecanja, kao i za građane kao potrošače meda.

- Osječki Dani meda u Hrvatskoj promoviraju proizvodnju meda i pčelare, ali to je mjesto susreta pčelara iz svih krajeva Hrvatske i time jedinstvena prilika za razgovore i razmjenu iskustava, a preko stručnih predavanja omogućavamo im nova saznanja o najaktualnijim pitanjima iz pčelarstva. Naravno, građanima omogućavamo da se upoznaju i osobno uvjere kako konzumiranjem meda i drugih proizvoda na bazi meda zapravo podižu kvalitetu svog življenja. Zadovoljni smo uspjehom manifestacije, no Osijek je kolijevka hrvatskog pčelarstva, prvi smo krenuli s natjecateljskim i ozbiljnim promotivno - edukativnim aktivnostima, a sustavno pripremamo novi iskorak koji će pčelarsku djelatnost uzdići na još višu razinu – dodaje Zvonimir Pajnić.

PČELARI IDU UZDIGNUTE GLAVE U EU

U subotu, 7. listopada, stotinjak pčelara iz cijele Hrvatske okupilo se u HGK Županijskoj komori Osijek na gospodarsko stručnom skupu te proglašenju rezultata ovog državnog natjecanja. Predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza Martin Kranjec govorio je o jednoj od najaktualnijih pčelarskih tema, odnosno o aktivnostima koje očekuju pčelare od 1. siječnja do 30. lipnja 2013. godine i dana ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Naglasio je da HPS svojim aktivnostima, osobito preko udruga pčelara, godinama sustavno priprema hrvatsko pčelarstvo i pčelare za taj trenutak. “Pratimo sve i činimo sve što je u našoj moći da u EU uđemo uzdignute glave”, naglasio je Martin Kranjec.

Mirna Dadić, voditeljica Odjela za zootehniku Ministarstva poljoprivrede, održala je predavanje o aktualnom stanju hrvatskog pčelarstva te o njegovim perspektivama u EU. Istaknula je da pčelarska djelatnost Hrvatske već programski usklađena s europskim standardima. Preostalih devet mjeseci treba iskoristiti za okončanje priprema Hrvatske za EU, a značajno mjesto u tomu u vezi pčelarstva imat će analiza uspješnosti Nacionalnog pčelarskog programa 2011.-2013.

ŠAMPION MIJO VOLARIĆ

Središnji dio Dana meda u Hrvatskoj za sudionike pčelare bilo je naravno proglašenje najboljih proizvoda i natjecatelja. U kategoriji sortnih vrsta meda sudjelovalo je 94 natjecatelja, od koji je 35 dobilo zlatna odličja. Ukupni pobjednik je Mijo Volarić iz Molva za kestenov med. On je ujedno i šampion kestena, dok je šampion bagrema Dario Mustać iz Bjelovara.

Pčelarstvo Kanaan iz Šenkovca za bagremov med od 900 g dobio je priznanje za najbolje ocijenjenu pakovinu meda, OPG Dario Dješka s medovinom ima najbolje ocijenjenu pakovinu pića, najbolje ocijenjena pakovina proizvoda za poboljšanje zdravlja na bazi meda je propilis krema koju je pripremio Pčelarski obrt Biorad iz Zagreba, dok je najbolji suvenir poklon paket Slatka Istra djelo Pčelarskog obrta Medea iz Livada.

Za medovicu domaću rakiju Ivan Miličević iz Pleternice je dobio zlatnu medalju za kvalitetu medene rakije, dok je srebrna medalja pripala Zvonimiru Božiću iz Donjeg Miholjca za badnjakovaču rakiju s medom, a brončana medalja Krešimiru Švabu iz Zagreba za medovaču.

Medni liker od krušaka Samira Božića iz Donjeg Miholjca dobio je zlatnu medalju za kvalitetu u kategoriji medni likeri, srebrna medalja pripala je Sanji Božić iz Donjeg Miholjca za medni liker od dunje, a brončana Krešimiru Švabu iz Zagreba za liker od meda i višanja.

Branko Vrbošić

Slike: Zlatko Pavošević

DANI MEDA U OSIJEKU

Stručne analize i educirani kušači jamče najvišu kvalitetu

Tradicionalna manifestacija Dani meda u Hrvatskoj održat će se u Osijeku od 4. do 7. listopada 2012. godine, pa su i pripreme u punom jeku. Tako se u prostorijama Županijske komore Osijek od 24. do 28. rujna provodi ocjenjivanje pristiglih uzoraka meda, kao i pakovina meda i proizvoda na bazi meda. Stručni članovi komisija organoleptički ocjenjuju svaki uzorak, koji su naravno prije toga prošli fizikalno-kemijsku i mikroskopsku analizu na Zavodu za prehranu i nadzor kakvoće prehrambenih proizvoda Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku.

 

DANI MEDA U HRVATSKOJ: U TIJEKU JAVNI NATJEČAJ ZA OCJENJIVANJE MEDA I DRUGIH PČELINJIH PROIZVODA!

(HPS, Ivana Berg-Divald) U organizaciji Hrvatskog pčelarskog saveza, Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Osijek, Grada Osijeka, Osječko-baranjske županije i Županijskog saveza pčelara Osječko-baranjske županije, u Osijeku će se od 4. do 7. listopada održavati Dani meda u Hrvatskoj. Osim natjecanja u kvaliteti sortnih vrsta meda Hrvatske, u sklopu Pčelarske manifestacije održat će se i državno natjecanje u kvaliteti pakovina meda i pića, proizvoda za poboljšanje zdravlja na bazi meda i suvenira, te državno natjecanje u kvaliteti pića od meda i na bazi meda.

Važna obavijest pčelarima

(HPS) Izuzetno važnu obavijest pčelarima, pod naslovom - „Varooza i CheckMite + (CM+)“, koju je sastavio stručni savjetnik za pčelarstvo u Poljoprivrednoj savjetodavnoj službi Zlatko Tomljanović, dr. vet. med. u cijelosti pročitajte u nastavku teksta

IN MEMORIAM: Vladimir Zubek

Poštovani i dragi Vladimire, neočekivano si nas napustio pa planovi i ciljevi koje smo si zajedno zadavali ostaju sada da se odrađuju bez tebe.

VAŽNO: ZAKLJUČCI SA SASTANKA UO-A i NO-a Hrvatskog pčelarskog saveza!

(Ivana Berg-Divald, pcela.hr) Odluku UO-a i NO-a Hrvatskog pčelarskog saveza u vezi Pravilnika o držanju pčela i katastru pčelinje paše možete pogledati OVDJE.

Za masovni pomor pčela krive voćara

(www.djakovo-danas.com) Pčelarska sezona, koja je s proljećem i cvjetanjem voćaka tek nedavno počela, za Božidara Knapića i dvojicu njegovih kolega pčelara naprasno je završena! Zujanje je radilica uz njihove košnice, koje su bile u neposrednoj bliizni Mrzovića, iznenada zamijenio muk! Pčele su, tvrde vlasnici, otrovane i zato su izginule.- Kad sam stigao u bagremik u kojemu su moje košnice, primijetio sam silan pomor! Beživotne pčele ispred ''leta''' koje nisam mogao prebrojati. Pred svakom je košnicom bar kilogram i pol mrtvih pčela!, svjedoči Božidar. O nesreći ga je obavijestio drugi kolega pčelar koji je, kaže, vidio susjeda kako tretira voćnjak, a da dva dana ranije nije upozorio pčelare da zatvore košnice, kako im to nalaže zakon koji, međutim, ne propisuje sankcije za onog tko to ne učini. - Pčele su se slobodno kretale, bezbrižno su sletjele na poprskane cvjetove i ''okupale'' se u otrovu. One koje su preživjele doslovno padaju s nogu i ne mogu ući u košnicu zbog iscrpljenosti i zatrovanosti, priča Božo, dodajući kako mu je nakon svega ostalo 10 do 15 posto populacije za koju je upitna reprodukcija, jer ne zna se koliko će se dugo održati leglo koje nema tko grijati.

ZAKLJUČCI SA SAVJETOVANJA NA TEMU „ZAŠTITA PČELA OD PESTICIDA“

Savjetovanje je održano u Osijeku 02. ožujka 2012. u okviru „ Osječkog proljetnog sajma- Međunarodnog sajma poljoprivrede i prehrane“u organizaciji Hrvatskog pčelarskog saveza i Županijskog saveza pčelara Osječko-baranjske županije.

Stranica 10 od 13