Pčelari Panonije

Županijski savez pčelara Osječko-baranjske županije

Četvrtak, 21 Rujan 2017

Nalazite se ovdje: Vijesti iz saveza

Vijesti iz saveza

Važna obavijest pčelarima

(HPS) Izuzetno važnu obavijest pčelarima, pod naslovom - „Varooza i CheckMite + (CM+)“, koju je sastavio stručni savjetnik za pčelarstvo u Poljoprivrednoj savjetodavnoj službi Zlatko Tomljanović, dr. vet. med. u cijelosti pročitajte u nastavku teksta

IN MEMORIAM: Vladimir Zubek

Poštovani i dragi Vladimire, neočekivano si nas napustio pa planovi i ciljevi koje smo si zajedno zadavali ostaju sada da se odrađuju bez tebe.

VAŽNO: ZAKLJUČCI SA SASTANKA UO-A i NO-a Hrvatskog pčelarskog saveza!

(Ivana Berg-Divald, pcela.hr) Odluku UO-a i NO-a Hrvatskog pčelarskog saveza u vezi Pravilnika o držanju pčela i katastru pčelinje paše možete pogledati OVDJE.

Za masovni pomor pčela krive voćara

(www.djakovo-danas.com) Pčelarska sezona, koja je s proljećem i cvjetanjem voćaka tek nedavno počela, za Božidara Knapića i dvojicu njegovih kolega pčelara naprasno je završena! Zujanje je radilica uz njihove košnice, koje su bile u neposrednoj bliizni Mrzovića, iznenada zamijenio muk! Pčele su, tvrde vlasnici, otrovane i zato su izginule.- Kad sam stigao u bagremik u kojemu su moje košnice, primijetio sam silan pomor! Beživotne pčele ispred ''leta''' koje nisam mogao prebrojati. Pred svakom je košnicom bar kilogram i pol mrtvih pčela!, svjedoči Božidar. O nesreći ga je obavijestio drugi kolega pčelar koji je, kaže, vidio susjeda kako tretira voćnjak, a da dva dana ranije nije upozorio pčelare da zatvore košnice, kako im to nalaže zakon koji, međutim, ne propisuje sankcije za onog tko to ne učini. - Pčele su se slobodno kretale, bezbrižno su sletjele na poprskane cvjetove i ''okupale'' se u otrovu. One koje su preživjele doslovno padaju s nogu i ne mogu ući u košnicu zbog iscrpljenosti i zatrovanosti, priča Božo, dodajući kako mu je nakon svega ostalo 10 do 15 posto populacije za koju je upitna reprodukcija, jer ne zna se koliko će se dugo održati leglo koje nema tko grijati.

ZAKLJUČCI SA SAVJETOVANJA NA TEMU „ZAŠTITA PČELA OD PESTICIDA“

Savjetovanje je održano u Osijeku 02. ožujka 2012. u okviru „ Osječkog proljetnog sajma- Međunarodnog sajma poljoprivrede i prehrane“u organizaciji Hrvatskog pčelarskog saveza i Županijskog saveza pčelara Osječko-baranjske županije.

Otrovnost i opasnost sredstava za zaštitu bilja na pčele

(Hrvatska poljoprivredna komora) U Republici Hrvatskoj ima oko 8.000 pčelara i približno 360.000 košnica. Prema analizama provedenih anketa gubici u pčelarstvu u Hrvatskoj posljednjih se nekoliko godina kreću od 12 do 15 % (procjena Veterinarskog fakulteta u Zagrebu, Zavod za biologiju riba i pčela, 2011). Pritom su najviše oštećeni pčelari kod kojih su zabilježeni gubici veći od 60 %. Različiti su uzroci propadanja pčelinjih zajednica, a najvažniji koji se navode u našoj zemlji i drugim državama diljem svijeta navedeni su u Tablici 1.

PČELARSKI SAJMOVI 2012. GOD - OBAVIJEST

Županijski savez pčelara Osječko – baranjske županije za svoje članove organizira autobusom posjete slijedećim pčelarskim sajmovima:

ODRŽANA MANIFESTACIJA - OSIJEK JE KOLIJEVKA HRVATSKOG PČELARSTVA

Pod pokroviteljstvom Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka, 25. i 26. studenog u Osijeku je održana tradicionalna peta pčelarska manifestacija OSIJEK JE KOLIJEVKA HRVATSKOG PČELARSTVA, u spomen na istaknutog pčelara i društvenog radnika, Osječanina Bogdana Penjića.

SVETA MISA ZAHVALNICA U OKVIRU 5. PČELARSKE MANIFESTACIJE -OSIJEK JE KOLIJEVKA HRVATSKOG PČELARSTVA

Dana 25.studenog u Župnoj crkvi Preslavna Imena Marijina u Donjem Grad okupile su se pčelarske udruge koje se nalaze u Županijskom savezu Osječko-baranjske županije na Svetoj Misi zahvalnici za plodove podarene pčelarima, blagoslov pčelinjih proizvoda i zastava pčelarskih udruga. Svetu Misu zahvalnicu je održao velečasni Ivan Jurić.Nakon Svete Mise družilo se u župnom dvoru sa velečasnim lvanom Jurićem. Prilikom druženja crkva je darivana pčelinjim proizvodima.

Dioxy Activ Supra

Predstavljamo sredstva za dezinfekciju Dioxy Activ Supra tvrtke Brod Dizajn interijeri iz Slavonskog Broda

Stranica 10 od 13