Pčelari Panonije

Županijski savez pčelara Osječko-baranjske županije

Četvrtak, 21 Rujan 2017

Nalazite se ovdje: Vijesti iz saveza

Vijesti iz saveza

Najčešće i najopasnije bolesti pčela

(Agroklub, Rajko Polić) Osim ljubavi, velikog kvantuma znanja i vještine, pčelari uvijek moraju biti pripravni i na bolesti pčela, znati ih prepoznati na vrijeme i ispravno liječiti. Ta se problematika aktualizira u posljednje vrijeme, kada je u pojedinim područjima došlo do gotovo totalnog pomora pčela, koji su naveli stručnjake na sumnju u neke nove bolesti, pa sve do kolidirajućeg sinergijskog djelovanja više bolesti različitih uzročnika. Koliko prostor dopušta, tu problematiku osvijetlila nam je afirmirana znanstvenica u pčelarstvu dr.sc. Maja Dražić.

PROGRAM KONTROLE I SUZBIJANJA VAROOZE U 2013. GODINI

Među brojnim bolestima pčela koje mogu negativno utjecati na proizvodnost, ističe se varooza, nametnička bolest pčela i pčelinjeg legla. Uginuća pčelinjih zajednica mogu biti posljedica pojave varooze. Također, dokazano je da se varoozom mogu širiti i drugi uzročnici bolesti, ponajprije virusi.

Milioni uginulih pčela u BiH

(Poljoprivreda.info) Prema pčelarima, razlog ovog nesvakidašnjeg uginuća je nekontrolisano korištenje hemijskih sredstava u zaštiti bilja. Procenjuju da je do sada uništeno više od 500 pčelinjih zajednica. I u EU i SAD poslednjih godina veliki gubitci.

Poticanje poljoprivrede, pčelarstva, seoskog turizma...

(Preuzeto sa www.agroclub.com) Utemeljena prije sedam godina Poljoprivredno-pčelarska braniteljska zadruge Vučipolje iz istoimenog mjesta u Općini Hrvace, za što je inicijativu dalo devet osnivača, hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata, svakim danom postiže sve bolje rezultate u pčelarstvu i proizvodnji meda, ostvarujući i projekte vezanih za promicanje seoskog turizma u lijevom zaobalju Cetine nadomak Peručkog jezera na južnoj strani planine Dinare. Od prvog dana postojanja Zadruge upravitelj joj je hrvatski branitelj Ivan Liović iz Vučipolja, također jedan od inicijatora osnivanja, no njezini su se članovi-zadrugari dosad višestruko uvećali baš kao i njezin kompletan razvojni potencijal.

DOPUNA PRAVILNIKA O DRŽANJU PČELA I KATASTRU PČELINJE PAŠE

U Narodnim novinama br. 29. objavljenim 08. ožujka 2013. godine objavljena je dopuna pravilnika o držanju pčela i katastru pčelinjih paša.

Država Illinois ukrala heroju pčelaru košnice - Tko stoji iza toga?

(www.4dportal.com) Pčelar iz Illinoisa, kojemu je Državni odjel za agrikulturu Illinois ukrao i uništio košnice, pokrenuo je pravu polemiku sa svojim pitanjima zašto su to učinili i još važnije što su učinili s pčelama.

U Osijeku počela nastava za čak 60 polaznika 9. generacije Pčelarske škole

Zvanje pčelar do sada steklo 500 osoba

OSIJEK - Nastava za polaznike devete generacije Pčelarske škole, koju organizira Županijski savez pčelara Osječko-baranjske županije u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Osijek i Osječko-baranjskom županijom, počela je u subotu, 9. ožujka 2013. godine. Do sada je zvanje pčelar u Pčelarskoj školi steklo 500 osoba.

PČELARSKA ŠKOLA

Županijski savez pčelara Osječko – baranjske županije, u suradnji sa Pučkim otvorenim učilištem i sufinanciranjem Osječko – baranjske županije i Grada Osijeka, pokreće 9. generaciju Pčelarske škole.

Pravilnik o dopunskim djelatnostima na OPG-u

Ministarstvo poljoprivrede je objavilo u “ Narodnim novinama“   novi Pravilnik za OPG-e.

Na temelju članka 16. stavka 2. i članka 23.a stavka 4. Zakona o poljoprivredi (»Narodne novine« broj 149/09, 127/10, 50/12, 120/12) ministar poljoprivrede donosi

PRAVILNIK O DOPUNSKIM DJELATNOSTIMA NA OBITELJSKIM POLJOPRIVREDNIM GOSPODARSTVIMA

10. pčelarski dani u Vinkovcima

PČELARSKI SAVEZ VUKOVARSKO-SRIJEMSKE ŽUPANIJE i HRVATSKI PČELARSKI SAVEZ organiziraju 10. PČELARSKE DANE 8. i 9. ožujka 2013. u Vinkovcima: međunarodni pčelarski sajam opreme i pčelinjih proizvoda te znanstveno - stručni skup. Središnja tema: NACIONALNI PROGRAM PČELARSTVA U REPUBLICI HRVATSKOJ“

Stranica 8 od 13