Pčelari Panonije

Županijski savez pčelara Osječko-baranjske županije

Subota, 20 Siječanj 2018

Nalazite se ovdje: Vijesti iz saveza

Vijesti iz saveza

7. pčelarska manifestacija: „OSIJEK JE KOLIJEVKA HRVATSKOG PČELARSTVA“

Održavati će se u Osijeku 22., 23. i 24. studenog 2013. godine pod pokroviteljstvom Osječko-baranjske županije, Grada Osijeka i HGK Županijske komore Osijek

Zašto nestaju pčelinje zajednice?

(Preuzeto sa www.agroklub.com ) Svi elementi jednog ekosistema imaju prepoznatljivu i ključnu ulogu u njegovom funkcioniranju. Ako uklonite samo jedan njegov element, on bi mogao izazvati određeni stupanj štete, a sustav će, naravno, morati napraviti prilagodbe - koje mogu biti pozitivne ili negativne, a obično su izvan naše kontrole. Pčele oprašuju 90% svih usjeva u SAD-u, a najmanje 30% svjetskih. Najmanje jedna trećina hrane koje jedemo, ovisi o oprašivanju.

ZAPISNIK

SA 2. PROŠIRENE SJEDNICE UPRAVNOG ODBORA, NADZORNOG ODBORA I SUDA ČASTI, ŽUPANIJSKOG SAVEZA PČELARA OSJEČKO – BARANJSKE ŽUPANIJE U NOVOM SAZIVU

Sjednica je održana dana 09.09.2013. godine (ponedjeljak) u 18 sati u BIOS-u u Osijeku, J. J. Strossmayera 341

Ponuda Pčelarske zadruge Pčelari Slavonije i Baranje – HRANA ZA PČELE

Poštovani pčelari

s posebnim zadovoljstvom želimo Vas informirati o našim pripremama za novu pčelarsku 2013/2014.g.  i povoljnijim mogućnostima   nabavke hrane za pčele - pčelinjih pogača ( standardnih i stimulativnih ).

Novi Nacionalni pčelarski program za razdoblje od 2014. do 2016. godine

Izašao je novi Nacionalni pčelarski program za razdoblje od 2014. do 2016. godine, koji je objavljen 23. kolovoza u Narodnim novinama. Isti možete pogledati ovdje.

Najčešće i najopasnije bolesti pčela

(Agroklub, Rajko Polić) Osim ljubavi, velikog kvantuma znanja i vještine, pčelari uvijek moraju biti pripravni i na bolesti pčela, znati ih prepoznati na vrijeme i ispravno liječiti. Ta se problematika aktualizira u posljednje vrijeme, kada je u pojedinim područjima došlo do gotovo totalnog pomora pčela, koji su naveli stručnjake na sumnju u neke nove bolesti, pa sve do kolidirajućeg sinergijskog djelovanja više bolesti različitih uzročnika. Koliko prostor dopušta, tu problematiku osvijetlila nam je afirmirana znanstvenica u pčelarstvu dr.sc. Maja Dražić.

PROGRAM KONTROLE I SUZBIJANJA VAROOZE U 2013. GODINI

Među brojnim bolestima pčela koje mogu negativno utjecati na proizvodnost, ističe se varooza, nametnička bolest pčela i pčelinjeg legla. Uginuća pčelinjih zajednica mogu biti posljedica pojave varooze. Također, dokazano je da se varoozom mogu širiti i drugi uzročnici bolesti, ponajprije virusi.

Milioni uginulih pčela u BiH

(Poljoprivreda.info) Prema pčelarima, razlog ovog nesvakidašnjeg uginuća je nekontrolisano korištenje hemijskih sredstava u zaštiti bilja. Procenjuju da je do sada uništeno više od 500 pčelinjih zajednica. I u EU i SAD poslednjih godina veliki gubitci.

Poticanje poljoprivrede, pčelarstva, seoskog turizma...

(Preuzeto sa www.agroclub.com) Utemeljena prije sedam godina Poljoprivredno-pčelarska braniteljska zadruge Vučipolje iz istoimenog mjesta u Općini Hrvace, za što je inicijativu dalo devet osnivača, hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata, svakim danom postiže sve bolje rezultate u pčelarstvu i proizvodnji meda, ostvarujući i projekte vezanih za promicanje seoskog turizma u lijevom zaobalju Cetine nadomak Peručkog jezera na južnoj strani planine Dinare. Od prvog dana postojanja Zadruge upravitelj joj je hrvatski branitelj Ivan Liović iz Vučipolja, također jedan od inicijatora osnivanja, no njezini su se članovi-zadrugari dosad višestruko uvećali baš kao i njezin kompletan razvojni potencijal.

DOPUNA PRAVILNIKA O DRŽANJU PČELA I KATASTRU PČELINJE PAŠE

U Narodnim novinama br. 29. objavljenim 08. ožujka 2013. godine objavljena je dopuna pravilnika o držanju pčela i katastru pčelinjih paša.

Stranica 8 od 13