Pčelari Panonije

Županijski savez pčelara Osječko-baranjske županije

Četvrtak, 21 Rujan 2017

Nalazite se ovdje: Vijesti iz saveza

Vijesti iz saveza

Poziv na predavanje

Županijski savez pčelara

    Poziv na predavanje koje će se održati na Poljoprivrednom fakultetu Osijek, Kralja Petra Svačića 1d,  20.01.2014. u 18.00 sati u dvorani  AULA MAGNA. Predavanje je organizirao  POVJERENIK ZA ZAŠTITU PČELA ŽUPANIJSKOG SAVEZA PČELARA OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE  Robert Viviora, mag.ing.agr. .

 

Pravilnik o ostvarivanju prava na potporu osiguranja od mogućih šteta proizvodnji u poljoprivredi

Ovim se Pravilnikom propisuje visina potpore, način i uvjeti za ostvarivanje prava na potporu osiguranja od mogućih šteta proizvodnji u poljoprivredi.

Odluka o najnižem dnevnom iznosu plaće sezonskog radnika u poljoprivredi za 2014. godinu

Odluka o najnižem dnevnom iznosu plaće sezonskog radnika u poljoprivredi za 2014. godinu

Pravila za izbor kandidata za člana Upravnog odbora Hrvatskog pčelarskog saveza iz Osječko-baranjske županije

Osječko-baranjska županija ima  sedam udruga uredno registriranih u HPS.
Svaka županija bira jednog kandidata za člana upravnog odbora HPS-a a potvrđuje ga  skupština HPS-a glasovanjem.
    SVAKA UDRUGA MOŽE PREDLOŽIT SAMO JEDNOG KANDIDATA ZA ČLANA Upravnog odbora HPS-a.
Krajnji termin do kada smo obavezni poslati izvješće o izabranom kandidatu za člana upravnog odbor HPS-a je  15.02.2014.
    Do 05.02.2014. UDRUGE su obavezne dostaviti ŽUPANIJSKOM SAVEZ U PISMENOM OBLIKU KOJEGA KANDIDATA PREDLAŽU IZ SVOJE UDRUGE ILI DA NEĆE NIKOGA KANDIDIRATI.
    Najkasnije 07.02.2014. županijski savez je obavezan poslati listu predloženih kandidata UDRUGAMA  na usvajanje.
    Najkasnije do 14.02.2014. Udruge trebaju dostaviti ŽUPANIJSKOM savezu u pismenom obliku koji je kandidat  predložen  u njihovoj udruzi  za člana Upravnog odbora HPS-a.  
    Izbor kandidata za Upravni odbor HPS-a vrši se sukladno pravilniku  UDRUGE koja vrši izbor i predlaganje kandidata za HPS  na  Upravnom odbori ili Skupštini UDRUGE.
 Nakon utvrđenog roka za predlaganje kandidata za Upravni odbor HPS-a predsjednici UDRUGA  pismeno iznose predložene kandidate.
    Nakon utvrđivanja kandidata za Upravni odbor HPS-a pristupa se glasovanju  sve dok jedan kandidat ne sakupi četiri glasa što je dovoljno za izbor.
 Pravo glasa imaju  UDRUGE po načelu „ jedna udruga jedan glas „.


Za tehničku pravilnu provedbu izbora za Člana Upravnog odbora HPS-a:

Predsjednik:  Županijskog saveza pčelara Osječko-baranjske županije
Predsjednik: Nadzornog odbora Županijskog saveza Osječko-baranjske županije

bozic 2013 savez

 

Poštovani PČELARI,
    2013. godina je sada već iza nas i sada možemo reći da ćemo je pamtiti po ULASKU HRVATSKE  U EUROPSKU UNIJU  (Od 01.07.13.)  tako da smo pola godine funkcionirali  na čekanju za ulazak u EU a pola godine smo funkcionirali u EU.
    Dvije tisuće i trinaestu ćemo pamtiti i po velikom  interesu i prilivu novih – mladih pčelara  što je otvorilo nove izazove u pčelarstvu.
    Svakako ćemo  dvije tisuće i trinaestu pamtiti po funkcioniranju pčelara  po  NACIONALNOM  PČELARSKOM PROGRAMU  pa sada možemo sagledavati  i njegovo poboljšavanje  sukladno razvojnim potrebama pčelarstva Hrvatske.
    2013. godina je godina koju ćemo pamtiti po naglašenim opasnostima  o trovanju pčela pesticidima  po kojima su područja  intenzivne poljoprivredna proizvodnje  posebno  opasna područja.
    Na kraju 2013. godine vidimo i osjećamo problem da nismo dobro organizirani u prodaji meda tako da med stoji na skladištu naših pčelara kao zamrznuta financijska sredstva  koja su im neophodna za život i daljnji razvoj u pčelarstvu.
    Dvije tisuće i trinaesta godina pamtiti  će se kao godina kada su pčelari  Županijskog saveza pčelara Osječko-baranjske županije OCU HRVATSKOG PČELARSTVA BOGDANU PENJIĆU postavili  spomen ploču na  kapelici u Donjem Gradu na groblju  uz nazočnost  društava  i mnogobrojnih pčelara i građana Osijeka.

Očekuje nas  2014. godina, godina novih izazova zajedno sa zajednicom europskih naroda sa kojima sada istinski dijelimo sudbinu dobra i zla.
    Već na samom početku  2014. godine očekuju nas izbori za NOVA TIJELA HRVATSKOG PČELARSKOG SAVEZA .
    Elektronske vage,elektronika  i  nanotehnologija  ulaze u sustav pčelarstva i sada više nije sporno da se u tom okviru očekuju značajne promjene  u načinu pčelarenja.
    Odgovornost pčelara  za korištenje pašnih resursa  sada od pčelara zahtjeva mnogo više od onoga kako se danas pojedinci  vodeći računa samo o sebi ponašaju.
    2014. treba ozbiljno provoditi DOBRU PČELARSKU PRAKSU, posvetiti još više pažnje zaštiti pčela od pesticida  i sustavno, organizirano pristupiti plasmanu pčelarskih proizvoda.
    Oprašivačku funkciju pčela  trebamo staviti na prvo mjesto po važnosti   kroz  zaštitu i očuvanje ekosustava i postizanje učinkovite poljoprivrede proizvodne.

Pred nama su mnogi izazovi koji nam daju i inspiraciju da pčelarstvo štitimo i razvijamo ga jer je to interes samih pčelara i društva u cjelini.

Svim pčelarima: OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE, SLAVOIJE I BARANJE I CJELE HRVATSKE  želim  SRETAN BOŽIĆ   i Uspješnu, sretnu i mednu 2014. godinu.


                            Predsjednik ŽSPOBŽ :  Zvonimir  Pajnić

7. pčelarska manifestacija: „OSIJEK JE KOLIJEVKA HRVATSKOG PČELARSTVA“

Održavati će se u Osijeku 22., 23. i 24. studenog 2013. godine pod pokroviteljstvom Osječko-baranjske županije, Grada Osijeka i HGK Županijske komore Osijek

Zašto nestaju pčelinje zajednice?

(Preuzeto sa www.agroklub.com ) Svi elementi jednog ekosistema imaju prepoznatljivu i ključnu ulogu u njegovom funkcioniranju. Ako uklonite samo jedan njegov element, on bi mogao izazvati određeni stupanj štete, a sustav će, naravno, morati napraviti prilagodbe - koje mogu biti pozitivne ili negativne, a obično su izvan naše kontrole. Pčele oprašuju 90% svih usjeva u SAD-u, a najmanje 30% svjetskih. Najmanje jedna trećina hrane koje jedemo, ovisi o oprašivanju.

ZAPISNIK

SA 2. PROŠIRENE SJEDNICE UPRAVNOG ODBORA, NADZORNOG ODBORA I SUDA ČASTI, ŽUPANIJSKOG SAVEZA PČELARA OSJEČKO – BARANJSKE ŽUPANIJE U NOVOM SAZIVU

Sjednica je održana dana 09.09.2013. godine (ponedjeljak) u 18 sati u BIOS-u u Osijeku, J. J. Strossmayera 341

Ponuda Pčelarske zadruge Pčelari Slavonije i Baranje – HRANA ZA PČELE

Poštovani pčelari

s posebnim zadovoljstvom želimo Vas informirati o našim pripremama za novu pčelarsku 2013/2014.g.  i povoljnijim mogućnostima   nabavke hrane za pčele - pčelinjih pogača ( standardnih i stimulativnih ).

Novi Nacionalni pčelarski program za razdoblje od 2014. do 2016. godine

Izašao je novi Nacionalni pčelarski program za razdoblje od 2014. do 2016. godine, koji je objavljen 23. kolovoza u Narodnim novinama. Isti možete pogledati ovdje.

Stranica 7 od 13