Pčelari Panonije

Županijski savez pčelara Osječko-baranjske županije

Subota, 20 Siječanj 2018

Nalazite se ovdje: Vijesti iz saveza

Vijesti iz saveza

Pravilnik o provedbi mjera Nacionalnog pčelarskog programa za razdoblje od 2014. do 2016. godine u 2015. godini.

logo-noviU Narodnim novinama broj: 32/2015 od 20.03.2015. objavljen je Pravilnik o provedbi mjera Nacionalnog pčelarskog programa za razdoblje od 2014. do 2016. godine u 2015. godini.
PRAVILNIK

OBRASCI

Hrvatski pčelarski savez uputio je svim Županima u Republici Hrvatskoj dopis s zamolbom za financijsku potporu pčelarima.
Dopis pročitajte OVDJE !

Upis polaznika 12. generacije pčelarske škole

Županijski savez pčelara Osječko – baranjske županije, u suradnji sa Pučkim otvorenim učilištem u Osijeku i Osječko – baranjskom županijom upisuje polaznike 12. generacije pčelarske škole. U proteklih deset godina školu je uspješno završilo preko 700 polaznika sa područja Osječko – baranjske i Vukovarsko – srijemske županije. Škola se sastoji od 80 sati teorijske nastave, koju predaju najistaknutiji stručnjaci i praktični pčelari, te 80 sati praktične nastave na pčelinjaku, sa mentorima. Škola počinje sa radom početkom ožujka 2015. godine, a predavanja se biti subotom i nedjeljom, cijena škole je 1.000,00 kuna. Informacije i prijave kod voditelja Maria Fišera (mob: 099 8198942) i kod tajnika Pučkog otvorenog učilišta Osijek Miroslava Amreina (telefon: 212-806 i mob: 099 2520481).

VODITELJ ŠKOLE
Mario Fišer, prof.

OČITOVANJE MINISTARSTVA POLJOPRIVREDE O KORIŠTENJA PODMJERE 4.1.

logo-noviTemeljem upita Hrvatskog pčelarskog saveza upućenog Ministarstvu poljoprivrede o mogućnostima korištenja podmjere 4.1. ( MJERA 4.-pravilnik - MJERA 4.-natječaj ), odnosno da li pčelari uopće imaju pravo koristiti navedenu podmjeru, objavljujemo OČITOVANJE MINISTARSTVA.

Prenosimo iz HPS-a

Vedran Lesjak   
Četvrtak, 26 Veljača 2015

OPIS PRIJEDLOGA MJERA POTPORA U PČELARSTVU U 2015.

logo-noviPrenosimo iz HPS-a

Vedran Lesjak   
Ponedjeljak, 23 Veljača 2015

S obzirom na činjenicu da Pravilnik o provedbi mjera Nacionalnog pčelarskog  programa u 2015. godinu još nije izašao, jer se čeka objava novog Zakona o poljoprivredi, koji čini pravnu osnovu ovog Pravilnika u nastavku donosimo kratak pregled promjena u mjerama Nacionalnog programa kako bi se pčelari mogli na vrijeme pripremiti
Radi lakšeg praćenja nećemo detaljno analizirati sve mjere odjednom, već samo naglasiti one koje su značajnije promijenjene.

ODRŽANA SJEDNICA POVJERENSTVA ZA IZRADU PRAVILNIKA O POTPORAMA U PČELARSTVU

logo-noviDanas je u prostorijama Ministarstva poljoprivrede održana sjednica Povjerenstva za izradu Pravilnika o uvjetima i načinu provedbe posebnih mjera pomoći za sektor pčelarstva u 2015. godini prema Nacionalnom pčelarskom programu za razdoblje od 2014. do 2016. godine. Osim predstavnika Ministarstva, istom su nazočili predstavnici Agencije za plaćanje, Uprave za veterinu, Hrvatske poljoprivredne agencije, pravne službe ministarstva, te predstavnici HPS-a u sastavu, predsjednik Saveza gosp. Vladimir Bilek, tajnik Tomislav Gerić te Saša Petrić voditelj programa potpora.

Izvor: HPS

Bespovratne potpore pčelarima

Bespovratne potpore pčelarima, vinarima i maslinarima iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj.

Uz potpore Nacionalnog pčelarskog programa, koje su se zbog velikog broja novih pčelara pokazale nedostatnima, od ovog će tjedna dostupna konačno postati i bespovratna sredstva Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj.

Prenosimo sa www.eufondovi.hr

 

Obavijest pčelarkama i pčelarima PU Pčela Osijek

logo pcelaDana, 12.02.2015. (četvrtak) u 19 sati, u prostorijama Udruge J.J. Strossmayera 1 kreće predaja Obrazaca za prijavu (ažuriranje) pčelara i pčelinjaka. Obrazac sa svim naputcima, kako treba popuniti, dobili ste u časopisu Pčela 02/2015. Obrazac obavezno kopirati.

U HRVATSKOJ PČELI OBJAVLJEN LETAK O ETINIOZI

aethina tumidaLetak koji je izrađen od strane više europskih institucija, za Hrvatsku pčelu prevela je dr. sc. Ivana Tlak Gajger, dr. med. vet. s Vetrinarskog fakulteta u Zagrebu. Na letku je precizno objašnjeno kako prepoznati uzročnika etinioze – malog kornjaša košnice, njegov biološki ciklus, posljedice moguće invazije odnosno što učiniti u slučaju sumnje.
Letak možete preuzeti OVDJE !

 

Mjere ruralnog razvoja

logo-novi
Na jučerašnjem sastanku u Virovitici, čelnici HPS-a su potvrdili da je HPS uspio u nastojanju da se  pčelarstvo kao djelatnost uvrsti u Mjere ruralnog razvoja koje je verificirala i Europska komisija, tako da su se stekli uvjeti da pčelari mogu partipicirati u tim mjerama koje su razvojnog karaktera i omogućuju daljnji razvoj i napredak pčelarstva.

Cijeli članak

Poziv na pčelarske sajmove

Županijski savez pčelara
Osječko - baranjske županije
O S I J E K

POZIV NA PČELARSKE SAJMOVE

ŽSP OBŽ za svoje članove organizira posjet autobusom na slijedeće pčelarske sajmove:

1. Bjelovar 7.2.2015. (subota) cijena je 110,00, prijava predsjednicima PU do 4.2.2015.
2. Beograd 28.2.2015. (subota) cijena je 110,00 prijava predsjednicima PU do 25.2.2015.
3. Novi Sad 7.3.2015. (subota) cijena je 110,00 prijava predsjednicima PU do 4.3.2015.

Tajnik

Stranica 5 od 13