Pčelari Panonije

Županijski savez pčelara Osječko-baranjske županije

Četvrtak, 21 Rujan 2017

Nalazite se ovdje: Vijesti iz saveza

Vijesti iz saveza

Bespovratne potpore pčelarima

Bespovratne potpore pčelarima, vinarima i maslinarima iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj.

Uz potpore Nacionalnog pčelarskog programa, koje su se zbog velikog broja novih pčelara pokazale nedostatnima, od ovog će tjedna dostupna konačno postati i bespovratna sredstva Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj.

Prenosimo sa www.eufondovi.hr

 

Obavijest pčelarkama i pčelarima PU Pčela Osijek

logo pcelaDana, 12.02.2015. (četvrtak) u 19 sati, u prostorijama Udruge J.J. Strossmayera 1 kreće predaja Obrazaca za prijavu (ažuriranje) pčelara i pčelinjaka. Obrazac sa svim naputcima, kako treba popuniti, dobili ste u časopisu Pčela 02/2015. Obrazac obavezno kopirati.

U HRVATSKOJ PČELI OBJAVLJEN LETAK O ETINIOZI

aethina tumidaLetak koji je izrađen od strane više europskih institucija, za Hrvatsku pčelu prevela je dr. sc. Ivana Tlak Gajger, dr. med. vet. s Vetrinarskog fakulteta u Zagrebu. Na letku je precizno objašnjeno kako prepoznati uzročnika etinioze – malog kornjaša košnice, njegov biološki ciklus, posljedice moguće invazije odnosno što učiniti u slučaju sumnje.
Letak možete preuzeti OVDJE !

 

Mjere ruralnog razvoja

logo-novi
Na jučerašnjem sastanku u Virovitici, čelnici HPS-a su potvrdili da je HPS uspio u nastojanju da se  pčelarstvo kao djelatnost uvrsti u Mjere ruralnog razvoja koje je verificirala i Europska komisija, tako da su se stekli uvjeti da pčelari mogu partipicirati u tim mjerama koje su razvojnog karaktera i omogućuju daljnji razvoj i napredak pčelarstva.

Cijeli članak

Poziv na pčelarske sajmove

Županijski savez pčelara
Osječko - baranjske županije
O S I J E K

POZIV NA PČELARSKE SAJMOVE

ŽSP OBŽ za svoje članove organizira posjet autobusom na slijedeće pčelarske sajmove:

1. Bjelovar 7.2.2015. (subota) cijena je 110,00, prijava predsjednicima PU do 4.2.2015.
2. Beograd 28.2.2015. (subota) cijena je 110,00 prijava predsjednicima PU do 25.2.2015.
3. Novi Sad 7.3.2015. (subota) cijena je 110,00 prijava predsjednicima PU do 4.3.2015.

Tajnik

Pčelarski sajam u Gudovcu

gudovac-logo 2015
U organizaciji Bjelovarskog sajma , Hrvatskog pčelarskog saveza i Pčelarskog saveza BBŽ, u Gudovcu kod Bjelovara, od 6. do 8. veljače 2015. godine održat će se 11. međunarodni pčelarski sajam. Ove godine prodajni dio sajma trajat će od 6. do 8. veljače odnosno od petka do nedjelje, dok će se stručno-edukativni dio održat u subotu i nedjelju, 7. i 8. veljače.

PROGRAM!

Izvor: HPS (Vedran Lesjak)

OBAVIJEST PČELARKIM UDRUGAMA

logo-novi
Podsjećamo sve pčelarske udruge koje nisu upisane u Registar neprofitnih organizacija pri Ministarstvu financija, da to učine do kraja ove godine, odnosno do dana 31. 12. 2014. godine.

Izvor: HPS  Cijeli članak

 

Poziv za izvještajnu godišnju skupštinu Regionalnog clustera pčelara ROJ Osijek

roj banner

Poziv za izvještajnu godišnju skupštinu Regionalnog clustera pčelara ROJ Osijek koja će se održati dana 19. prosinca (PETAK) 2014. godine u 17,00 sati, u  BIOSU  Osijek J. J. Strossmayera  341

Poziv

Izvješće s tematske sjednice dovršenja prostornog plana nadležnosti pčelarskih udruga

Izvješće s tematske sjednice dovršenja prostornog plana nadležnosti pčelarskih udruga koji za PU Đakovština i PU Levanjska Varoš nije dovršen.

Sastanak je otvorio predsjednik Županijskog saveza Zvonimir Pajnić u 17.20 sati.

Skup je pozdravio domaćin Davor Pašalić dr.vet.med. voditelj Agencije za plaćanje u poljoprivredi odjel u Đakovu te predstavio ukratko Agenciju i zaželio skupu uspješan rad kao i ponudio daljnju suradnju.

Izvješće

 

Osijek-predavanje o zakonu o udrugama

Geric-drzi-predavanje th
NOVI ZAKON O UDRUGAMA
U prostorijama centra za poduzetništvo BIOS,ulica J.J.Strosmayera 341,održan je 27.studenog, održao je radni sastanak tajnik HPS-a Tomislav Gerić u vezi novog zakona o udrugama. Na sastanku su bile 34 nazočne osobe  sa tri županije. Sve neprofitne udruge, a to znači i pčelarske udruge-udruženja morat će uskladiti svoje statute po novom zakonu o udrugama. Ali to će biti kada ga potpiše ministar Uprave. Jedna od bitnih stavki u zakonu je osoba likvidator(što do sada nije bilo u zakonu),fizička ili pravna osoba koja ne mora biti član udruge. Imenuje ga nadležno tijelo udruge, gdje se ime i prezime osobe upisuje u registar udruge. Zatim da udrugu mogu osnovati 3(tri)člana,i to sa već napunjenih 14(četrnaest)godina!. Udruge moraju uskladiti svoje statute sa Zakonom do 1.listopada 2015.godine. Zakon o financijskom poslovanju i računovodstvu neprofitnih organizacija nalaže da udruge moraju voditi jednostruko i dvostruko knjigovodstvo. Udruge koje se nisu još upisale u registar neprofitnih organizacija pri Ministarstvu financija moraju to uraditi do kraja 2014.godine.

Stranica 5 od 13