Pčelari Panonije

Županijski savez pčelara Osječko-baranjske županije

Petak, 22 Rujan 2017

Nalazite se ovdje: Vijesti iz saveza

Vijesti iz saveza

ODRŽAN 13. MEĐUNARODNI PČELARSKI SAJAM U GUDOVCU

plakat thNa 13. međunarodnom Pčelarskom  sajmu s pčelinjim proizvodima i opremom predstavilo se preko 100 izlagača iz nekoliko zemalja. Na svečanom otvorenju 13. međunarodnog pčelarskog sajma bio je Tugomir Majdak,državni tajnik u ministarstvu poljoprivrede,Marijana Petir,euro parlamentarka, saborski zastupnici, župan Bjelovarsko-bilogorski Damir Bajs, gradonačelnik Bjelovara Antun Korušec, predstavnici savjetodavne službe, bjelovarsko-bilogorske županije, saborski zastupnik i predsjednik HPS-a Vladimir Bilek, predsjednici pčelarskih udruga i županijskih saveza iz cijele Hrvatske, pčelarski red Sv. Ambrozija te brojni drugi ugledni gosti iz susjednih zemalja. Iako  se ulaz plaćao 30 kn(jedini pčelarski sajam u hrvatskoj koji naplaćuje ulaz),sajam je u dva dana pema izjavi organizatora posjetilo nekoliko tisuća pčelara iz hrvatske ali i iz regije. Tome je pogodovalo  hladno ali lijepo vrijeme za dolazak na sajam.

 

Predavanja tijekom Osječkog jesenskog sajma

savezPoštovane pčelarke i pčelari

Tijekom održavanja manifestacije „Mladi i med“ a u zajedničkoj organizaciji sa Osječkim jesenskim sajmom pozivamo Vas da posjetite Osječki jesenski sajam dana 07. listopada 2016. godine.

U popodnevnim satima od 16,30 sati smo osigurali predavanja iz područja pčelarstva: proizvodnja matica, bolesti pčela, informacije o tijeku dobivanja EU certifikata Slavonskog meda, te predavanje iz područja EU regulative  za dobivanje sredstava za pčelare kroz mjeru 6.1.1. Po završetku predavanja je organiziran okrugli stol gdje će svi zainteresirani pčelari i slušatelji moći postavljati pitanja predavačima i sudjelovati u raspravi.

Ulaz je slobodan i očekujemo Vas.

   S poštovanjem
U Osijeku 25. rujna  2016.
 
Predsjednik ŽSP OBŽ
   Slavko Stojanović

JAVNI NATJEČAJ za XV. ocjenjivanje pakovina meda i proizvoda na bazi meda

U sklopu manifestacije Dani meda u Hrvatsko, koja će se održati u vremenu od 07. do 09. listopada 2016. godine, provesti će se XV. ocjenjivanje pakovina meda i proizvoda na bazi meda. Ovo ocjenjivanje izvršiti će se po sljedećim kategorijama: pakiranja meda; pakiranje pića koja se proizvode s medom i od meda; kvaliteta pića od meda i s medom; pakiranje proizvoda koji služe za poboljšanje zdravlja koji su proizvedeni od meda ili drugih pčelinjih proizvoda te suveniri.

Krajnji rok za dostavu uzoraka 16. rujna 2016. bez obzira na tekst u natječaju.

Tekst natječaja

Poziv na natječaj

 

PČELARSKI SAJAM U SOMBORU

Županijski savez pčelara
Osječko-baranjske županije
J.J.Strossmayera 341
OSIJEK

Poštovani pčelari
Dostavljam Vam obavijest o organizaciji odlaska na PČELARSKI SAJAM U SOMBORU koji organizira Županijski savez pčelara Osječko-baranjske županije za sve zainteresirane članove udruga, članica Saveza. Sajam je 27. kolovoza 2015. godine ( subota )  prijevoz je organiziran autobusom sa 17 ( sedamnaest ) sjedala. Cijena prijevoza je 110,00 kuna po osobi, a sve zainteresirane molim da se prijave preko svojih pčelarskih Udruga najkasnije do 24. kolovoza 2016. godine ( srijeda ) kako bi pravodobno mogli rezervirati autobus. Molim sve predsjednike Udruga da prijave članova za odlazak na sajam u Sombor dostave tajniku Saveza gospodinu Mariju Fišer.

S poštovanjem
Predsjednik ŽSP OBŽ
Slavko Stojanović
U Osijeku 18.kolovoza 2016.

Kontrole i suzbijanja varooze u 2016.

Poštovani Pčelari,

Sukladno Programu kontrole i suzbijanja varooze u 2016. godini svi pčelari dužni su provesti jedno ljetno tretiranje svojih pčelinjih zajednica. Tretiranje protiv varooze mora se provesti najmanje jednom godišnje, u ljetnom razdoblju (od 1. srpnja do 31. kolovoza). Drugo ljetno tretiranje i zimsko tretiranje se preporučuju, a ovisno o stupnju invadiranosti pčelinje zajednice. Prema Programu kontrole i suzbijanja varooze za praćenje učinkovitosti tretiranja pčelinjih zajednica protiv varooze u RH, pčelari su dužni voditi kontrolu pada varoa na obrascu 2. Kontrola pada varroa i obrazac 1. Evidencija korištenja VMP-a na pčelinjim zajednicama.

Radni sastanak u HGK Osijek

hgk 2016 thPočetkom mjeseca srpnja, točnije 06. srpnja  s početkom u 10,00 sati u prostorijama HGK Osijek na inicijativu ŽSP OBŽ održan je prvi sastanak za pripremu manifestacije „Dani meda u Hrvatskoj“ kome su nazočili predstavnici HGK Osijek gosp Ernest Nad, gđa Stana Erstić i gosp Petnjarić, trenutno na stručnom usavršavanju u HGK Osijek. Nadalje ispred PTF prof dr sc Ljiljana Primorac, ispred „Osječkog sajma“ direktorica gđa Nada Maglajlić  gđa Vesna Grbeša, te predstavnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Osječko – baranjske županije gospodin Nikola Grizelj. Skupu je bio prisutan i predsjednik klastera „Roj“, a županijski Savez Pčelara OBŽ je predstavljalo tročlano izaslanstvo na čelu sa predsjednikom Slavkom Stojanović, dopredsjednikom Željkom Tomići i tajnik Saveza Mario Fišer.

Opširnije

Manifestacija Dani meda u Hrvatskoj

Osijek-zeleni četvrtak posvećen medu i pčelama

Pčelari hoće da Osijek bude prijestolnica kulture
U Osijeku na  glavnoj tržnici“popularnog imena gajeva tržnica“,pčelari su na zelenom četvrtku  imali prezentaciju „Medeni četvrtak“. Pošto se grad Osijek kandidira za europsku prijestolnicu kulture 2020. g., istu su došli podržati te su izložili pčelinje proizvode ispred PU“Pčela“ OPG Ivić iz Tenja, OPG Gradištanac iz Osijeka, Cluster“Roj“ predstavljali su: OPG Dješka iz Osijeka i OPG Božić iz Donjeg Miholjca. UPSiB“Radilica“ prezentirala je pčelinje proizvode. Nazočni su bili i predsjednici Slavko Stojanović PU“Pčela“ i Zorislav Ham UPSiB“Radilica“. Pčelarski medeni kutak došli su posjetiti:gradonačelnik Grada Osijeka Ivan Vrkić i dogradonačelnik Vladimir Ham sa svojim suradnicima. Prije obilaska štandova Milan Kramer u odori pčelarskog reda Sv. Ambrozija prezentirao je pristiglim uzvanicima što se dosada dogodilo u „Kolijevci Hrvatskog pčelarstva“.

Poštovani pčelari i budući polaznici Pčelarske škole

savezObavještavam Vas da je teoretski dio predavanja Pčelarske škole za 2016. godinu planiran prema slijedećim terminima:

12. i 13. ožujka 2016. – početak predavanja
02. i 03. travnja 2016.
09. i 10. travnja 2016.
16. i 17. travnja 2016.
30. travnja ispiti

Molim da se svi prijavljeni polaznici jave u Pučko otvoreno učilište, L. Jegera 6 u Osijeku kako bi regulirali upis i evidentiranje osobnih podataka potrebitih za upis. Svečani protokol početka rada Pčelarske škole je planiran za 08,00 sati 12.ožujka 2016. godine u dvorani OŠ „A.Mihanović“ Gundulićeva 5,  Osijek.

U Osijeku 04. ožujka  2016.

Predsjednik ŽSP OBŽ
   Slavko Stojanović

Prijave za Pčelarsku školu

savez
Poštovani pčelari i budući polaznici Pčelarske škole

Na 2. održanoj Sjednici UO i NO ŽSP OBŽ pod točkom 3. dnevnog reda UO je donio odluku da se prijave za Pčelarsku školu u organizaciji Saveza i Narodnog sveučilišta primaju do 01. ožujka 2016. godine. Prijave se mogu izvršiti u Udrugama koje će popise dostaviti najkasnije do 27. veljače ili osobno se javiti tajniku Saveza gospodinu Fišeru. O početku rada škole isti će biti obavješteni, ali se zamoljavaju da pri dolasku na početak predavanja donesu podatke o izabranim mentorima sa potpisom i suglasnosti mentora o prihvaćanju mentoriranja kandidata.

U Osijeku 11. veljače  2016.

Predsjednik ŽSP OBŽ
  Slavko Stojanović

Stranica 2 od 13