Pčelari Panonije

Županijski savez pčelara Osječko-baranjske županije

Četvrtak, 22 Veljača 2018

Nalazite se ovdje: Vijesti iz saveza Novosti

Novosti

Kontrole i suzbijanja varooze u 2016.

Poštovani Pčelari,

Sukladno Programu kontrole i suzbijanja varooze u 2016. godini svi pčelari dužni su provesti jedno ljetno tretiranje svojih pčelinjih zajednica. Tretiranje protiv varooze mora se provesti najmanje jednom godišnje, u ljetnom razdoblju (od 1. srpnja do 31. kolovoza). Drugo ljetno tretiranje i zimsko tretiranje se preporučuju, a ovisno o stupnju invadiranosti pčelinje zajednice. Prema Programu kontrole i suzbijanja varooze za praćenje učinkovitosti tretiranja pčelinjih zajednica protiv varooze u RH, pčelari su dužni voditi kontrolu pada varoa na obrascu 2. Kontrola pada varroa i obrazac 1. Evidencija korištenja VMP-a na pčelinjim zajednicama.

Osijek-zeleni četvrtak posvećen medu i pčelama

Pčelari hoće da Osijek bude prijestolnica kulture
U Osijeku na  glavnoj tržnici“popularnog imena gajeva tržnica“,pčelari su na zelenom četvrtku  imali prezentaciju „Medeni četvrtak“. Pošto se grad Osijek kandidira za europsku prijestolnicu kulture 2020. g., istu su došli podržati te su izložili pčelinje proizvode ispred PU“Pčela“ OPG Ivić iz Tenja, OPG Gradištanac iz Osijeka, Cluster“Roj“ predstavljali su: OPG Dješka iz Osijeka i OPG Božić iz Donjeg Miholjca. UPSiB“Radilica“ prezentirala je pčelinje proizvode. Nazočni su bili i predsjednici Slavko Stojanović PU“Pčela“ i Zorislav Ham UPSiB“Radilica“. Pčelarski medeni kutak došli su posjetiti:gradonačelnik Grada Osijeka Ivan Vrkić i dogradonačelnik Vladimir Ham sa svojim suradnicima. Prije obilaska štandova Milan Kramer u odori pčelarskog reda Sv. Ambrozija prezentirao je pristiglim uzvanicima što se dosada dogodilo u „Kolijevci Hrvatskog pčelarstva“.

Poštovani pčelari i budući polaznici Pčelarske škole

savezObavještavam Vas da je teoretski dio predavanja Pčelarske škole za 2016. godinu planiran prema slijedećim terminima:

12. i 13. ožujka 2016. – početak predavanja
02. i 03. travnja 2016.
09. i 10. travnja 2016.
16. i 17. travnja 2016.
30. travnja ispiti

Molim da se svi prijavljeni polaznici jave u Pučko otvoreno učilište, L. Jegera 6 u Osijeku kako bi regulirali upis i evidentiranje osobnih podataka potrebitih za upis. Svečani protokol početka rada Pčelarske škole je planiran za 08,00 sati 12.ožujka 2016. godine u dvorani OŠ „A.Mihanović“ Gundulićeva 5,  Osijek.

U Osijeku 04. ožujka  2016.

Predsjednik ŽSP OBŽ
   Slavko Stojanović

Prijave za Pčelarsku školu

savez
Poštovani pčelari i budući polaznici Pčelarske škole

Na 2. održanoj Sjednici UO i NO ŽSP OBŽ pod točkom 3. dnevnog reda UO je donio odluku da se prijave za Pčelarsku školu u organizaciji Saveza i Narodnog sveučilišta primaju do 01. ožujka 2016. godine. Prijave se mogu izvršiti u Udrugama koje će popise dostaviti najkasnije do 27. veljače ili osobno se javiti tajniku Saveza gospodinu Fišeru. O početku rada škole isti će biti obavješteni, ali se zamoljavaju da pri dolasku na početak predavanja donesu podatke o izabranim mentorima sa potpisom i suglasnosti mentora o prihvaćanju mentoriranja kandidata.

U Osijeku 11. veljače  2016.

Predsjednik ŽSP OBŽ
  Slavko Stojanović

Stranica 5 od 17