Pčelari Panonije

Županijski savez pčelara Osječko-baranjske županije

Četvrtak, 22 Veljača 2018

Nalazite se ovdje: Vijesti iz saveza Zanimljivosti

Zanimljivosti

Zašto nestaju pčelinje zajednice?

(Preuzeto sa www.agroklub.com ) Svi elementi jednog ekosistema imaju prepoznatljivu i ključnu ulogu u njegovom funkcioniranju. Ako uklonite samo jedan njegov element, on bi mogao izazvati određeni stupanj štete, a sustav će, naravno, morati napraviti prilagodbe - koje mogu biti pozitivne ili negativne, a obično su izvan naše kontrole. Pčele oprašuju 90% svih usjeva u SAD-u, a najmanje 30% svjetskih. Najmanje jedna trećina hrane koje jedemo, ovisi o oprašivanju.

Najčešće i najopasnije bolesti pčela

(Agroklub, Rajko Polić) Osim ljubavi, velikog kvantuma znanja i vještine, pčelari uvijek moraju biti pripravni i na bolesti pčela, znati ih prepoznati na vrijeme i ispravno liječiti. Ta se problematika aktualizira u posljednje vrijeme, kada je u pojedinim područjima došlo do gotovo totalnog pomora pčela, koji su naveli stručnjake na sumnju u neke nove bolesti, pa sve do kolidirajućeg sinergijskog djelovanja više bolesti različitih uzročnika. Koliko prostor dopušta, tu problematiku osvijetlila nam je afirmirana znanstvenica u pčelarstvu dr.sc. Maja Dražić.

Poticanje poljoprivrede, pčelarstva, seoskog turizma...

(Preuzeto sa www.agroclub.com) Utemeljena prije sedam godina Poljoprivredno-pčelarska braniteljska zadruge Vučipolje iz istoimenog mjesta u Općini Hrvace, za što je inicijativu dalo devet osnivača, hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata, svakim danom postiže sve bolje rezultate u pčelarstvu i proizvodnji meda, ostvarujući i projekte vezanih za promicanje seoskog turizma u lijevom zaobalju Cetine nadomak Peručkog jezera na južnoj strani planine Dinare. Od prvog dana postojanja Zadruge upravitelj joj je hrvatski branitelj Ivan Liović iz Vučipolja, također jedan od inicijatora osnivanja, no njezini su se članovi-zadrugari dosad višestruko uvećali baš kao i njezin kompletan razvojni potencijal.

Država Illinois ukrala heroju pčelaru košnice - Tko stoji iza toga?

(www.4dportal.com) Pčelar iz Illinoisa, kojemu je Državni odjel za agrikulturu Illinois ukrao i uništio košnice, pokrenuo je pravu polemiku sa svojim pitanjima zašto su to učinili i još važnije što su učinili s pčelama.