Pčelari Panonije

Županijski savez pčelara Osječko-baranjske županije

Srijeda, 17 Siječanj 2018

Nalazite se ovdje: Vijesti iz udruga PU Baranja

PU Baranja B. Manastir

Pčelarska udruga "Baranja"

Pozivamo vas na tradicionalna zimska okupljanja

koja se ove godine održavaju u znaku nove velike prijetnje pčelarstvu Aethine tumide (kornjaš). Kao što smo informirani kornjaš se u rujnu prošle godine pojavio u Italiji. Njegovo širenje još uvijek nije zaustavljeno. Da shvatimo ozbiljnost prijetnje naveo bih samo nekoliko činjenica. Kornjaš može dnevno letjeti više od 10 kilometara. On sam pronalazi košnicu. Pčela se aktivno ne brani od njega. Ličinke ovog štetnika se hrane nepoklopljenim i poklopljenim leglom, peludom i medom u potpunosti uništavajući saće, brzo se množe, a odrasle jedinke mogu bez hrane i vode preživjeti i do 2 tjedna! Naša zima mu ne smeta. U samo jednoj godini u košnici se može izmijeniti 4-5 generacija kornjaša. Zbog toga je izuzetno važno pravovremeno se upoznati sa ovim nametnikom, metodama borbe i kontrole njegovog širenja. Pored ove nove prijetnje naše pčelarstvo suočeno je sa povećanim porastom registriranih slučajeva američke gnjiloće kako u nas tako i u Sloveniji, Mađarskoj i BiH. Osnovni preduvjet za uspješnu borbu protiv ovih bolesti i nametnika su jake pčelinje zajednice. Kao i svake godine trudili smo se dovesti vrhunske predavače koji će nam prenijeti dio svojeg velikog znanja te vas stoga sve pozivamo da dođete i aktivno sudjelujete.

Program

Priča o fenološkim uvjetima u ovogodišnjem ožujku.

vrbe u cvatu na staroj dravi kod cingosa thOžujak je bio natprosječno topao i sunčan bez i jednog jutarnjeg mraza. U čak dvadeset i tri dana pčele su se radovale proljetnom suncu koje je izazvalo za dva tjedna raniji razvoj vegetacije od višegodišnjeg prosjeka. Zbog hladnog vremena nije bilo izleta samo osam dana i to pet dana u prvom tjednu te 10., 19. i 24. ožujka. Kiše su pale 2.,3.,19.,23.,24. te 27. i 28. ožujka.

Petog mednog dana

IzleglisuseprvitrutoviBaranja14032014 th
U Baranji je danas posvuda medilo, najviše u ritu gdje uz ive počinju cvasti i ostale vrbe, a pored njih i ringlovi. Na gornjem platou je zamedila mala mrtva kopriva, a počinje cvasti i trnina. Nektar je već u devet sati na oba dva mjesta ispadao iz saća kao da je zamedio suncokret. Vaga je petog mednog dana pokazala do sada najviši porast od 1,7 kg (dvostuko više nego jučer).

Vrbopuc u Baranji

Kliknite za veću slikuRadi se o trećem danu intenzivne peludne, a pomalo i nektarske paše u Dravskom ritu između Narda i Jagodnjaka gdje sam stacionirao svoj pčelarski zimovnik sa 300 pčelinjih zajednica. Ovako intenzivan unos peludi tijekom tjedan dana dovesti će do eksplozije legla i garantirano dovoljnog razvoja pčelaca do bagrema bez ikakvog prihranjivanja i stimulacije. Prije tjedan dana zamijetio sam prve trutove u košnici, znači prvi ovogodišnji rojevi iz pletara u RH bi mogli izletjeti npr. u Našičkom Josipovcu već za tri tjedna! Bilo bi  mi drago saznati za prvi ovogodišnji roj, častim za priču! Prema mom fenološkom kalendaru kajsija je procvjetala 8. ožujka (46 dana prije bagremove paše), trešnja će doći 17. ožujka (35. dan), plava šljiva 23. ožujka (29. dana), jabuka 27. ožujka (25. dana), repica će doći 4. travnja (19 dana prije bagrema), a bagrem u Baranji bi trebao zabijeliti već 23. travnja, napose onaj na Bilogori već 29. travnja! Za očekivati je nastup svježijeg vremana u travnju. Ako kasni mraz ne napravi zlo, biće problema sa ambalažom, rojevima i prodajom.
Živi bili pa vidjeli.
Pozdrav Stipa Kovaćić

Pozivamo vas na tradicionalna zimska predavanja

Pčelarska udruga ¨Baranja¨
Pozivamo vas na tradicionalna zimska predavanja

koja se ove godine održavaju u znaku ovladavanja novim tehnologijama pčelarenja, a sve u cilju podizanja efikasnosti, ekonomičnosti i rentabilnosti pčelarske proizvodnje. Također u kontekstu slabog interesa domaćih tvrtki za otkup meda želimo razmotriti mogućnosti „izvoza“ u Italiju, odnosno zemlje EU. Naglašavamo obvezu prijava pčelinjih zajednica, VMP-a, te upis u evidenciju korisnika tržišnih potpora koja će se obaviti 26.01. nakon skupštine.

Stranica 2 od 3