Pčelari Panonije

Županijski savez pčelara Osječko-baranjske županije

Ponedjeljak, 20 Studeni 2017

Nalazite se ovdje: Vijesti iz udruga PU Baranja

PU Baranja B. Manastir

Priča o fenološkim uvjetima u ovogodišnjem ožujku.

vrbe u cvatu na staroj dravi kod cingosa thOžujak je bio natprosječno topao i sunčan bez i jednog jutarnjeg mraza. U čak dvadeset i tri dana pčele su se radovale proljetnom suncu koje je izazvalo za dva tjedna raniji razvoj vegetacije od višegodišnjeg prosjeka. Zbog hladnog vremena nije bilo izleta samo osam dana i to pet dana u prvom tjednu te 10., 19. i 24. ožujka. Kiše su pale 2.,3.,19.,23.,24. te 27. i 28. ožujka.

Petog mednog dana

IzleglisuseprvitrutoviBaranja14032014 th
U Baranji je danas posvuda medilo, najviše u ritu gdje uz ive počinju cvasti i ostale vrbe, a pored njih i ringlovi. Na gornjem platou je zamedila mala mrtva kopriva, a počinje cvasti i trnina. Nektar je već u devet sati na oba dva mjesta ispadao iz saća kao da je zamedio suncokret. Vaga je petog mednog dana pokazala do sada najviši porast od 1,7 kg (dvostuko više nego jučer).

Vrbopuc u Baranji

Kliknite za veću slikuRadi se o trećem danu intenzivne peludne, a pomalo i nektarske paše u Dravskom ritu između Narda i Jagodnjaka gdje sam stacionirao svoj pčelarski zimovnik sa 300 pčelinjih zajednica. Ovako intenzivan unos peludi tijekom tjedan dana dovesti će do eksplozije legla i garantirano dovoljnog razvoja pčelaca do bagrema bez ikakvog prihranjivanja i stimulacije. Prije tjedan dana zamijetio sam prve trutove u košnici, znači prvi ovogodišnji rojevi iz pletara u RH bi mogli izletjeti npr. u Našičkom Josipovcu već za tri tjedna! Bilo bi  mi drago saznati za prvi ovogodišnji roj, častim za priču! Prema mom fenološkom kalendaru kajsija je procvjetala 8. ožujka (46 dana prije bagremove paše), trešnja će doći 17. ožujka (35. dan), plava šljiva 23. ožujka (29. dana), jabuka 27. ožujka (25. dana), repica će doći 4. travnja (19 dana prije bagrema), a bagrem u Baranji bi trebao zabijeliti već 23. travnja, napose onaj na Bilogori već 29. travnja! Za očekivati je nastup svježijeg vremana u travnju. Ako kasni mraz ne napravi zlo, biće problema sa ambalažom, rojevima i prodajom.
Živi bili pa vidjeli.
Pozdrav Stipa Kovaćić

Pozivamo vas na tradicionalna zimska predavanja

Pčelarska udruga ¨Baranja¨
Pozivamo vas na tradicionalna zimska predavanja

koja se ove godine održavaju u znaku ovladavanja novim tehnologijama pčelarenja, a sve u cilju podizanja efikasnosti, ekonomičnosti i rentabilnosti pčelarske proizvodnje. Također u kontekstu slabog interesa domaćih tvrtki za otkup meda želimo razmotriti mogućnosti „izvoza“ u Italiju, odnosno zemlje EU. Naglašavamo obvezu prijava pčelinjih zajednica, VMP-a, te upis u evidenciju korisnika tržišnih potpora koja će se obaviti 26.01. nakon skupštine.

PU Baranja – Poziv na zimska predavanja i proglašenje rezultata 10. ocjenjivanja meda

Pozivamo Vas na proglašenje rezultata 10-tog ocjenjivanja meda naše Udruge, te na treće zimsko predavanje „Pčelarenje pološkama“ koje će se održati 23.02.2013 Subota – 16 sati Velika vjećnica, Trg Slobode 22. Ove aktivnosti su nastavak obilježavanja 30-to obljetnice naše Udruge.

Stranica 2 od 3