Pčelari Panonije

Županijski savez pčelara Osječko-baranjske županije

Četvrtak, 22 Veljača 2018

Nalazite se ovdje: Vijesti iz saveza Zanimljivosti Država Illinois ukrala heroju pčelaru košnice - Tko stoji iza toga?

Država Illinois ukrala heroju pčelaru košnice - Tko stoji iza toga?

(www.4dportal.com) Pčelar iz Illinoisa, kojemu je Državni odjel za agrikulturu Illinois ukrao i uništio košnice, pokrenuo je pravu polemiku sa svojim pitanjima zašto su to učinili i još važnije što su učinili s pčelama.

 

 

Država tvrdi da su pčele uništene jer su bile zaražene gnjiloćom.

Međutim, kada je tri tjedna nakon uklanjanja košnica bez njegovog znanja 58-godišnji pčelar imao saslušanje - "dokazi" koje je država imala su nestali, što ostavlja još više neodgovorenih pitanja o raciji pčelinjaka.

Neki ljudi, uključujući i pčelara Terrencea Ingrama, sumnjaju da ova racija više ima veze sa Ingramovim dugogodišnjim istraživanjem Monsantovog Roundupa i dokumentiranim dokazima da ubijaju pčele, nego s pčelinjakom. Interesantno je da je država ciljano ukrala maticu i pčele za provođenje istraživanja.

SLUČAJ INGRAM

Nedavni članak Toma Kocala u Prairie Advocate-u prepričava detalje o tome kako je Državni odjel za agrikulturu Illinois oduzeo Ingramove košnice. Dok država tvrdi da je razlog toga Ingramovo odbijanje da spali zaražene košnice, mnogo manje su se izjasnili o tome zašto su inspektori bez procedure oduzeli košnice.

U to vrijeme Ingram je bio odsutan s imanja. On također tvrdi da je Odjel napravio tri od sveukupno četiri inspekcije dok nitko nije bio kod kuće.

Dok Odjel tvrdi da su košnice bile zaražene gnjiloćom - navodno jako zaraznom bolesti - gospodin Ingram vjeruje da može dokazati da nije tako. Kako je objavljeno u članku Prairie Advocate-a:

"Ingram je znao da inspektori ne smiju odavati što su saznali i upozorio ih je da ako se budu vraćali da će to smatrati kriminalnim prijestupom. Ipak su se vratili kad ga nije bilo doma, ukrali košnice i uništili 15 godina istraživanja."

Ingram je prvotno prijavio nestanak i krađu pčela 14. ožujka, nesvjestan da ih je zapravo Odjel uklonio. Vijest o krađi objavljena je u Prairie Advocate-u 21. ožujka.

Kao posljedica članka, okružni upravitelj  ureda za farme nazvao je reportera izjavljujući da je Ingram znao da oprema nije ukradena, te da ju je Odjel za agrikulturu uništio jer je bila zaražena gnjiloćom, koju Ingram nije rješio na vrijeme kako je upućen.

Najbesmisleniji dio priče je taj da  je Ingram dobio priliku za saslušanje, tek nakon što su pčele uništene.

Kocal citira gospodina Ingrama;

"Posjedujem četiri biznisa. Tu sam cijelo vrijeme. Ipak su nam oduzeli pčele i košnice kad nismo bili doma. Što su radili, čekali na brdu i gledali dok ne odemo? Nismo dobil niti dan na sudu da dokažemo da naše pčele nisu zaražene gnjiloćom!"

Da stvari budu još gore, Odjel nije mogao dati niti jednu evidenciju o tome što su učinili s pčelama i košnicama. U međuvremenu, Ingram je dobio kaznu od 500$ za kršenje sekcije 2-1 akta o pčelama i pčelinjacima u Illinoisu. Prema Kocalu;

""Postoje 2 pitanja na koje Ingram želi odgovore:

1) Da li je Odjel, državna agencija, imao pravo ući na Ingramov posjed i oduzeti sumnjivu "smetnju" prije Ingramovog dana na sudu?

2) Gdje su pčele? "Dokazi" su nestali, a Odjel je odbijao reći gdje su pčele prije, tijekom i poslije saslušanja.

"Držim pčele 58 godina. " rekao je Ingram tijekom intervjua u svom domu i pčelinjaku. "Nisam amater u pčelarstvu i definitivno znam što radim. Predajem osnove pčelarstva razredima već 40 godina..." Na saslušanju 4. travnja Ingram je kazao da je osjećao da može dokazati sudu da inspektor ne zna razliku između "ohlađenog legla" i "gnjiloće". Također je dokazao sudu da inspektori ne znaju simptome gnjiloće."

15 GODINA ISTRAŽIVANJA UNIŠTENO

Ingram vjeruje da je uništenje pčela i košnica pretežito povezano s njegovim istraživanjem o štetnosti Monsantovog Roundupa na medonosne pčele. Tvrdi da mu je tijekom godina uginulo 250 kolonija pčela radi Monsantovog herbicida širokog spektra, korištenog u velikim količinama na konvencionalnim i GMO usjevima. Ingramovo istraživanje ukazuje da Roundup dovodi do tzv. ohlađenog legla, što je jedna sasvim druga priča.

Citirano iz Kocalovog članka; Ingram tvrdi:

"Kad Roundup ubije odrasle pčele, ne ostane dovoljno pčela da bi održale toplinu mladog legla, pa mlade pčele umiru od hladnoće (ohlađeno leglo). Pokušao sam dokazati da ne znači da ako se gnjiloća može otkriti samo uznemiravanjem roja, da je ona stvarno u pitanju.

Unutrašnjost košnice je jedno od najčišćih mjesta koje možete pronaći, ako pčele nešto ne mogu ukloniti one to prekriju s propolisom, koji je antiseptik... Kada režete saće i ometate ih, poput inspektora, te pošaljete u laboratorij, ispadne da imaju gnjiloću. U pčelinjaku je to pokriveno, pčele nisu pogođene. Ali možete je i dalje pronaći analizom u laboratoriju."

Ingram je proučavao efekte Roundupa na pčele proteklih 15 godina, te vjeruje da je sakupio dovoljno dokaza da dokaže da herbicid ne uzrokuje samo smrt pčela nego i misteriozni nestanak pčela u svijetu znan kao Colony Collapse Disorder (CCD). Procjenjuje se da je od 2006. nestala 1/3 pčela u svijetu. Dok neke neočekivano umiru, mnoge jednostavno nestaju i ne vraćaju se.

Ingram je rekao Kocalu:

CCD je nesreća koja pogađa medonosne pčele diljem nacija. U biti, imao sam jednu maticu koja je preživjela 3 ljeta i zime špricanja. Planirao sam uzgojiti kćeri iz te matice da vidim da li imaju genetsku otpornost na Roundup. Ali ona i njeno leglo su oduzeti tijekom krađe. Ne znam niti gdje su moje pčele i oprema. Uništili su 15 godina mojeg istraživanja."

"Savjetovao sam Rep. Sacia da uzme na zub postojeći zakon, da spriječi needucirane inspektore da u kriomičnim inspekcijama bez nazočnosti vlasnika ubijaju pčele, spaljuju opremu, ili prisiljavaju organske pčelare da posluju uvjetujući ih korištenjem kemikalija u Illinoisu. Da li tvornice kemikalija stvarno uništavaju naše zalihe hrane?"

..." Da li Illinois postaje policijska država, gdje stanovnici nemaju prava?" Ingram je upitao u očaju. "Znajući da su Monsanto i Odjel zajedno, čovjek se mora upitati da li je Monsanto iza uništavanja mojeg istraživanja koje može dokazati da Roundup uništava medonosne pčele. Pčelari diljem zemlje strahuju da bi se ista stvar i njima mogla desiti. Nisam propisno tretiran, ne želim vidjeti da se ovo dešava bilo kome u ovoj zemlji, i želim da ovakve ilegalne akcije završe."

MONSANTO JE NOVI VLASNIK VODEĆE TVRTKE ZA ISTRAŽIVANJE PČELA

Ingram je sasvim u pravu što se tiče tvornica kemikalija poput Monsanta - oni traže način da postignu potpunu kontrolu nad opskrbom hrane preuzimanjem upravljanja nad svakim dijelom proizvodnje usjeva. Tako da ima razlog da bude sumnjičav u vezi toga tko je naredio krađu njegovih pčela. Nije prvi put da se biotehnički div na sumnjive načine rješava protivnika. Istraživanje koje implicira da je Monsanto uzrok CCD-a može mu definitivno štetiti.

Jedna od temeljnih teorija o CCD-u jest da ga uzrokuju GMO usjevi - bilo kao rezultat samih usjeva ili pesticida, poput Roundupa. Ingramovo istraživanje potencijalno može potvrditi ovu teoriju. Roundup je jedan od najkorištenijih pesticida općenito. Rezultat svega je veliki rast negativnog publiciteta za Monsanto zbog moguće uloge u devastiranju pčela diljem planeta.

Nema sumnje da je CCD ozbiljan problem. Imajući na umu važnost pčela, NRDC procjenjuje da bi bez pčela kao oprašivača SAD izgubio usjeve u vrijednosti 15 milijardi $. Istraživanje ovog fenomena je apsolutno važno radi identificiranja uzroka problema.

Monsanto je, vjeran sebi, poduzeo mjere u kontroliranju smjera u kojem idu istraživanja utjecaja njihovih proizvoda na pčele. Nedavno sam izvještavao da je Monsanto preuzeo vodeću tvrtku koja istražuje pčele - jedinu kojoj je primarno istraživanje CCD-a! Monsanto je kupio tu tvrtku Beelogics u rujnu 2011, nekoliko mjeseci prije nego je Poljska najavila zabranu Monsantovog GMO kukuruza MON810, naglašujući da bi njegov pelud mogao biti štetan za pčele."

Širenje GMO usjeva povezano je s CCD-om već godinama. U jednoj njemačkoj studiji u crijevima mladih pčela, koje su hranile pčele  puštane na GMO usjeve uljane repice, pronađena je bakterija koja je odražavala iste genetske osobine kao i GMO usjev, indicirajući da se desio horizontalni prijenos gena.

Ali Roundup nije jedini koji se našao pod povećalom. Noviji sistematski insekticidi znani kao neonkontioidi, dva prominentnija primjerka uključuju Imidakloprid i Klotianidin, korišteni su i na konvencionalnim i na GMO- usjevima i implicirali su na CCD. U biti su kolonije pčela počele nestajati ukratko nakon što je EPA dozvolila ove nove insekticide na tržištu. Čak i sama EPA priznaje da je vjerojatan uzrok nestanka pčela trovanje pesticidima koje ima oslabljuje imunitet.

Ako želite saznati više o CCD-u pogledajte dokumentarac na linku. Film preporučuje 4 akcije koji vi sami možete učiniti za očuvanje pčela diljem svijeta:

Dim lights

  1. Podržavajte organske farmere i kupujte na tržnicama od lokalnih proizvođača čim češće. Možete glasati tri puta na dan svojom vilicom. (Kad kupujete organsko, automatski kažete ne GMO hrani.)
  2. Smanjite upotrebu toksičnih kemikalija u svojoj kući i travnjaku i koristite organsku zaštitu od nametnika.
  3. Još bolje, riješite se travnjaka i zasadite organski vrt. Travnjaci jako malo pogoduju okolišu, dok povrće i cvijeće pružaju pčelama dobro boravište.
  4. Postanite amaterski pčelar. Posjedovanje pčelinjaka zahtijeva sat vremena tjedno, pogoduje ekosustavu i možete imati vlastiti med.

Ako ste još više zainteresirani za očuvanje pčela, obratite se organizacijama koje se bave tom aktivnošću.

Odabrao: M. Ćerimović