Pčelari Panonije

Županijski savez pčelara Osječko-baranjske županije

Srijeda, 17 Siječanj 2018

Nalazite se ovdje: Vijesti iz saveza Pčelarska škola U Osijeku počela nastava za čak 60 polaznika 9. generacije Pčelarske škole

U Osijeku počela nastava za čak 60 polaznika 9. generacije Pčelarske škole

Zvanje pčelar do sada steklo 500 osoba

OSIJEK - Nastava za polaznike devete generacije Pčelarske škole, koju organizira Županijski savez pčelara Osječko-baranjske županije u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Osijek i Osječko-baranjskom županijom, počela je u subotu, 9. ožujka 2013. godine. Do sada je zvanje pčelar u Pčelarskoj školi steklo 500 osoba.

Ove godine školu polazi 60 pčelara početnika ili pčelara s iskustvom koji žele proširiti svoje znanje, kazao je Mario Fišer, tajnik Županijskog saveza pčelara Osječko-baranjske županije. Teoretski dio nastave u trajanju od 80 sati održavat će se tijekom ožujka i travnja u prostorima BIOS-a, dok će praktični dio nastave polaznici škole obavljati sa svojim mentorima – iskusnim pčelarima.

Izražavajući iznenađenje i zadovoljstvo zbog velikog broja upisanih polaznika škole Zvonimir Pajnić, predsjednik Županijskog saveza pčelara, podsjetio je kako su hrvatski pčelari najbolje organizirana skupina u hrvatskoj poljoprivredi. Osvrćući se na ulazak Hrvatske u EU, Pajnić je spomenuo iskustva Mađarske i Slovenije, u kojima se broj pčelara nakon ulaska u EU utrostručio.

- I od 1. srpnja svoje ćemo proizvode moći prodavati na kućnom pragu, bez fiskalizacije, što nam je i bio cilj – da potrošači pčelarske proizvode mogu kupiti izravno od proizvođača, bez posrednika. No, pčelarenje nije lagano, niti jednostavno i od tog posla samo su se rijetki obogatili, upozorio je Pajnić.

Polaznike škole pozdravio je i tajnik Pučkog učilišta Miroslav Amrein te Silva Wendling, pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj, koja je podsjetila na projekt prekogranične suradnje Panonian Bee, koji Osječko - baranjska županija provodi s vojvođanskim partnerima s ciljem unapređenja pčelarstva, a koji će biti financiran sredstvima EU-a.

Polaznici Pčelarsku školu plaćaju tisuću kuna, no, iznos do pune cijene nastave pokriva Osječko-baranjska županija. Završeni program za pčelara upisuje se u radnu knjižicu polaznika. (I.Mikulić)