Pčelari Panonije

Županijski savez pčelara Osječko-baranjske županije

Četvrtak, 22 Veljača 2018

Nalazite se ovdje: Vijesti iz saveza Manifestacije ODRŽANA 6. PČELARSKA MANIFESTACIJA „OSIJEK JE KOLIJEVKA HRVATSKOG PČELARSTVA“

ODRŽANA 6. PČELARSKA MANIFESTACIJA „OSIJEK JE KOLIJEVKA HRVATSKOG PČELARSTVA“

Pčelarstvo je najspremniji segment poljoprivrede pred ulazak Hrvatske u Europsku uniju. Hrvatsko pčelarstvo ima tradiciju, proizvodnju, standarde, projekte, potencijale, ali još uvijek ima i problema koji opterećuju dio pčelara. I te probleme treba rješavati u izravnim kontaktima proizvođača i resornih državnih tijela.

Takav se zaključak nameće nakon 6. Pčelarske manifestacije „Osijek je kolijevka hrvatskog pčelarstva“ koja je održana u Osijeku 23. i 24. studenoga 2012. godine. Pokrovitelj manifestacije bili su Osječko-baranjska županija, Hrvatski pčelarski savez, Grad Osijek i HGK Županijska komora Osijek, a organizaciju je vodio Županijski savez pčelara Osječko-baranjske županije.

 

Tradicionalno, manifestacija je počela u petak navečer, 23. studenoga, na misi zahvalnici za plodove podarene pčelarima u 2012. godini koju je u Župnoj crkvi Preslavna Imena Marijina u Donjem gradu vodio velečasni Ivica Jurić. Uz pčelare iz Osijeka, Valpova, Đakova, Donjeg Miholjca, Našica i Baranje na svetoj misi je bio i gradonačelnik Osijeka Krešimir Bubalo, a nakon mise održano je neformalno druženje pčelara.

 

Središnji dio manifestacije održan je u subotu, 24. studenoga 2012. godine. Bio je to splet događanja kojima se pokazala i tradicija i aktualnosti u životu pčelara Osijeka i Osječko - baranjske županije. Naime, Osijek ove godine bilježi 131. godinu organiziranog pčelarstva, pa se i ova prigoda iskoristila za podsjećanje na osnivača pčelarske udruge i novina Bogdana Penića, baš kao i drugih zapaženih pojedinaca i događaja iz prošlosti.

Kako i priliči takvim skupovima i organizatorima, pozdrav pčelarima došli su dati i uvaženi gosti, i to saborski zastupnik i dopredsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza Vladimir Bilek, tajnik HPS-a Tomislav Gerić, osječko - baranjski dožupan dr. Željko Kraljičak, koji je ujedno predsjednik Organizacijskog odbora ove manifestacije, predstavnici Grada Osijeka Ivica Završki i Hrvoje Žabarović, dekan Poljoprivrednog fakulteta Osijek prof. dr. sc. Vlado Guberac, prof. dr. sc. Ljiljana Primorac s Prehrambeno - tehnološkog fakulteta, predstavnik Županijske komore Osijek Ernest Nad, pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu Osječko - baranjske županije Silva Wendling, predstavnik Područnog ureda Porezne uprave Zvonimir Pavić, pročelnik Područnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Osijek Anto Barukčić, sekretar Pčelarske organizacije Vojvodine Stojan Anđelković i drugi uzvanici.

 

Učenici Lutkarske sekcije Osnovne škole Josipovac predvođeni prof. Margaretom Terzić opustili su nazočne uz igrokaz „Bubamare i pčelice“, predstavu kojoj uveličavaju slične skupove, ali i promoviraju ulogu pčela u životu čovjeka, baš kao i važnost konzumiranja meda i drugih proizvoda pčela. U ime Županijskog saveza pčelara Osječko - baranjske županije zahvalnicu za kontinuirano promoviranje pčelarstva uručio im je predsjednik ove udruge Zvonimir Pajnić.

Svojevrsnu himnu pčelama, pčelarima i pčelarstvu izgovorio je jedan od najstarijih hrvatskih pčelara Josip Šorgić, za što je pobrao pljesak nazočnih.

 

Protokolarni dio nastavljen je uručivanjem diploma o uspješno završenoj Pčelarskoj školi. Tajnik Županijskog saveza pčelara Osječko - baranjske županije Mario Fišer istaknuo je kako je diplomu pčelara stekla već osma generacija polaznika Pčelarske škole, odnosno da je do sada samo iz ove škole pčelarska znanja steklo više od 500 pčelara. Nazočnim diplomiranim pčelarima diplome je uručio dožupan Željko Kraljičak. (Novi diplomirani pčelari - POPIS)

 

Iako je 2012. godina bila izuzetno teška za pčelarenje, skupina pčelara iz Osječko - baranjske županije postigla je zapažene rezultate u proizvodnji sortnih vrsta meda, i to na nacionalnoj razini.

Priznanje Zlatni roj primili su:

Samir Božić, Donji Miholjac, za bagremov med        

Pčelarska zadruga pčelari Slavonije i Baranje, Osijek, za bagremov, kestenov i cvjetni med te medljikovac

Dalibor Detelić, Čepin, za cvjetni med

Zvonko Sporiš, Osijek, za cvjetni med

Zdenko Kovačević, Đurađ, za cvjetni med

 

Priznanje Srebrni roj primili su:

Tomas Vlasalija, Beli Manastir, za cvjetni i suncokretov med

Đorđe Blagojević, Erdut, za cvjetni med

OPG Balent, Donji Miholjac, za cvjetni med

Marin Kovačić, Darda, za kestenov i bagremov med

Pčelarska zadruga Frankopanske pčelice, Osijek, za suncokretov med

Vlado Galović, Josipovac, za medljikovac

OPG Đurin, Bilje, za suncokretov med

Pčelarska zadruga pčelari Slavonije i Baranje, Osijek, za bagremov i cvjetni med

Sanja Božić, Donji Miholjac, za kestenov med

Zvonko Sporiš, Osijek, za bagremov i kestenov med

Zvonimir Božić, Donji Miholjac, za cvjetni med

Ružica Pajnić, Višnjevac, za kestenov med

 

Priznanje Brončani roj primili su:

OPG Ćerimivić Mirjana, Antunovac, za cvjetni med

Pčelarska zadruga pčelari Slavonije i Baranje, Osijek, za cvjetni med

Stjepan Kudeljnjak, Valpovo, za cvjetni med i medljikovac

Ružica Pajnić, Višnjevac, za cvjetni med

OPG Đurin, Bilje, za cvjetni med

 

Predsjednik Županijskog pčelarskog saveza Zvonimir Pajnić potom je uručio priznanja za doprinos u razvoju pčelarstva, priznanja koja su u ime institucija čiji su dužnosnici, službenici ili „samo“ zaposlenici zaslužile osobe koje su prošle godine nesebično pomagale pčelarske projekte. Priznanja za doprinos u razvoju pčelarstva tako su dodijeljena Osječko - baranjskoj županiji, Gradu Osijeku, Poljoprivrednom fakultetu Osijek, Prehrambeno - tehnološkom fakultetu Osijek i HGK Županijskoj komori Osijek.

 

Nakon protokolarnog dijela manifestacije održan je forum o aktualnim temama i stanju hrvatskog pčelarstva. Uvodničari su bili Vladimir Bilek, Tomislav Gerić, Zvonimir Pavić i Anto Barukčić, a predsjednik Županijskog saveza pčelara Vukovarsko -srijemske županije Željko Šuran prvi je iznio probleme pčelara njegove udruge i tako otvorio raspravu. Uslijedilo je niz konkretnih pitanja, ali i konkretnih odgovora uvodničara ovog foruma. (detalje s foruma uskoro ćemo objaviti na portalu)

 

 

Napisao: Branko Vrbošić

Fotografije: Zlatko Pavošević