Pčelari Panonije

Županijski savez pčelara Osječko-baranjske županije

Četvrtak, 22 Veljača 2018

Nalazite se ovdje: Vijesti iz udruga PU Pčela Našice Tradicionalno druženje našičkih pčelara

Tradicionalno druženje našičkih pčelara

Članovi Pčelarske udruge «Pčela» Našice upriličili su 26. rujna tradicionalno druženje kojemu su uz članove Udruge prisustvovali gradonačelnik Našica mr. Krešimir Žagar, predsjednik HPS-a Martin Kranjec, predsjednik Nadzornog odbora HPS-a Stjepan Brijačak, predsjednik Županijskog saveza pčelara Osječko-baranjske županije Zvonimir Pajnić, doc. dr. sc. Zlatko Puškadija s Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku, Zlatko Gregačević, predsjednik Grupacije pčelarstva pri HGK te predstavnici pčelarskih udruga iz Valpova, Voćina i Požege, kao i Udruge voćara i vinogradara iz Našica.

Druženje je održano u prostorijama Udruge dobivenim od Grada Našica, uređenim dobrovoljnim radom članova Udruge, uz pomoć brojnih donatora i Grada Našica.

Prisutne goste i pčelare pozdravio je predsjednik Udruge Anton Dalšašo naglasivši da je ovo 11. druženje koje se po prvi puta održava u vlastitim prostorijama. Osvrnuo se i na proteklu pčelarsku godinu naglasivši da je bila izuzetno loša. No našičkim pčelarima će usprkos tome ostati u lijepom sjećanju jer su konačno dobili vlastite prostorije, a i dobitnici su Zelene povelje naše županije.

Gradonačelnik Našica mr. Krešimir Žagar, ujedno i počasni član Udruge, pohvalno se izrazio o radu Udruge i sudjelovanju na svim manifestacijama u gradu, a posebno je naglasio značaj pčela u oprašivanju bilja a time i održavanju biljne raznolikosti.

Zvonimir Pajnić posebno je naglasio dobru suradnju Grada Našica i našičke udruge izrazivši želju da to bude praksa i u ostalim sredinama.

Docent dr.sc. Zlatko Puškadija kao predsjednik povjerenstva za ocjenjivanje meda članova Udruge istakao je da dobiveni uzorci za ocjenjivanje ukazuju na dobru kvalitetu meda.

Na ovom drugom ocjenjivanju meda sudjelovala su 23 sudionika sa 39 uzoraka od kojih je 14 pčelara dobilo Zlatnu pčelu, 12 Srebrnu pčelu i 13 Brončanu pčelu. Na osnovi broja bodova  Zlatna pčela dodijeljena je OPG – u Dragan Zlosa za lipov med, OPG – u Targuš za kestenov med, OPG – u Dalšašo za livadski med, Vinku Dudjaku za livadski med,  OPG-u Dalšašo za cvjetni med, Josipu Rajhu za livadski med, OPG – u Ivković za livadski med, Branku Kočaju za livadski med, OPG – u Ćupurdija za livadski med,  OPG – u Anita Dragić za cvjetni med, OPG – u Perković Melita za bagremov med, OPG – u Dalšašo za bagremov med, OPG- u  Ćupurdija za bagremov med i Branku Kočaju za bagremov med. Srebrna pčela dodijeljena je OPG –u Željko Špoljarić za lipov med, OPG – u Ivković za kestenov med, OPG – u Marija Zubek za kestenov med, OPG – u Jelka i Pavo Dragić za livadski med, OPG – u Targuš za livadski med, Vinku Dudjaku za livadski med, OPG – u Miter Lidija za bagremov med, OPG – u Dragoljub Amidžić za livadski med, Ivanu Kapraljeviću za livadski med,

Mirku Makaju za bagremov med, Josipu Rajhu za bagremov med i Izidoru Kušeniću za livadski med. Brončana pčela dodijeljena je Branku Kočaju za lipov med, Damiru Sitašu za lipov med, OPG – u  Ćupurdija za lipov med, Miroslavu Bjelobrku za suncokretov med, OPG – u Perković Melita za med od repice, OPG – u Miter Lidija za cvjetni med, OPG – u Perković Melita za livadski med, Mirku Vuku za cvjetni med, Josipu Breskovcu za cvjetni med, Ivanu Režiću za cvjetni med, OPG – u Željko  Špoljarić za cvjetni med, OPG – u Marija Zubek za bagremov med i Damiru Sitašu za bagremov med.

Na ocjenjivanju su dominirali livadski medovi. Dobitnicima su odličja predali mr. Krešimir Žagar, Martin Kranjec i doc.dr. sc. Zlatko Puškadija. Ovom prigodom gradonačelnik Našica uručio je predsjedniku Udruge ugovor o 10- godišnjem korištenju prostorija bez naknade. Anton Dalšašo je u ime Udruge uručio gradonačelniku kristalnu zdjelu s prigodnim ugraviranim tekstom kao zahvalu za višegodišnju pomoć u radu Udruge i osobnom angažiranju za dobivanje prostorija.

U drugom dijelu druženja Martin Kranjec je govorio o aktualnostima u pčelarstvu Hrvatske, naglasivši potrebu da se svi pčelari uključe u udruge, a time i HPS, posebno s obzirom na promjene u načinu poticanja pčelarstva ulaskom naše zemlje u EU.

Druženje je nastavljeno zajedničkim ručkom.

 

Anton Dalšašo