Pčelari Panonije

Županijski savez pčelara Osječko-baranjske županije

Srijeda, 17 Siječanj 2018

Nalazite se ovdje: Vijesti iz saveza Manifestacije Dani meda 2017.

Dani meda 2017.

savez
Županijski savez pčelara
Osječko - baranjske županije
  J. J. Strossmayera  341
        O S I J E K

    U okviru manifestacije Dani meda  u Hrvatskoj održano je XXII. ocjenjivanje kvalitete sortnih vrsta meda u Hrvatskoj, XVI. ocjenjivanje pakovina meda i pića, proizvoda za poboljšanje zdravlja na bazi meda i suvenira, XIII. ocjenjivanje kvalitete pića od meda i na bazi meda, te kao najzanimljiviji dio dana meda manifestacija Mladi i med na Trgu Ante Starčevića u Osijeku.

    Ukupno je prijavljeno 109 uzoraka meda koji su tradicionalno i ove godine veoma visoke kvalitete što govori da je 57 uzoraka ocjenjeno sa zlatom. Ukupni pobjednik ovogodišnjeg ocjenjivanja u kategoriji najbolje ocjenjeni medovi je Pčelarstvo Trupković, Novo Selo Rok za bagremov med. Šampioni po kategorijama su Pčelarstvo Trupković za bagremov med, Ivica Kompes za kestenov med te OPG Nikica Depikolzvane za kaduljin med.
    Naravno najzanimliviji dio za građane grada Osijeka i goste iz osnovnih škola i vrtića se odvijao na Trgu Ante Starčevića gdje je tradiconalno organiziran kulturno umjetnički program, natjecanje djece iz škola na temu pčela i pčelarstvo, te med i medni proizvodi. Unatoč lošem vremenu i kiši koja je onemogućila sve sudionike da sudjeluju na manifestaciji te pokažu što su sve pripremili kroz svoje radove na trgu je bilo veoma živo i u natjecateljskom duhu. Djeca se nisu dala pokolebati i aktivno su sudjelovala u programu gdje je na kraju kao najuspješnija škola proglašena OŠ „Višnjevac“ i Višnjevca.
    Nadalje posjetitelji su mogli vidjeti u organizaciji PU „Pčela“ iz Osijeka nekoliko tipova košnica sa okvirima i dijelovima košnice, nači prikupljanaj cvjetnog praha i njegova primjena kao i rad pčelara kroz godinu na projekciji filmova i fotografija iz života pčelara. Pčelari su organizirali promotivnu prodaju meda i proizvoda od meda tijekom cjelodnevne aktivnosti, a do kraja su ostali najuporniji.
    
 
Predsjednik ŽSP OBŽ
Slavko Stojanović