Pčelari Panonije

Županijski savez pčelara Osječko-baranjske županije

Srijeda, 17 Siječanj 2018

Nalazite se ovdje: Vijesti iz udruga PU Pčela Osijek Sa predavanja Zavoda za javno zdravstvo Osječko – baranjske županije

Sa predavanja Zavoda za javno zdravstvo Osječko – baranjske županije

image 0 02 05 b thPrivodeći kraj naših proljetnih druženja u proljetnom periodu moram reći da je završetak bio veoma zanimljiv. Djelatnice Zavoda za javno zdravstvo Osječko – baranjske županije održale su zanimljivo predavanje za pčelare, a tiče se tematskih područja koja su obuhvatila zadaće Zavoda za javno zdravstvo Osječko – baranjske županije u službi sigurnosti hrane, mikrobiološku i peludnu analizu kao i kemijsku analizu meda i noviteti u informiranju potrošača.
Predavačice su bile dr.sc. Suzana Ćavar, mag.pharm., spec. analitičke toksikologije, voditeljica Službe za zdravstvenu ekologiju, Mirela Šimović, dipl.ing.preh.teh.univ.spec.techn.aliment, Voditeljica Odjela za mikrobiologiju hrane i POU i Kristina Valek Lendić dipl. ing.preh.teh. Voditeljica Odjela fiziologije prehrane, anorganskih i organskih polutanata.

Pčelari su tijekom predavanja dobili korisne informacije, prije svega koje su zadaće i sa čime sa bavi Zavod za javno zdravstvo Osječko  - baranjske županije, a i zanimljiviji dio predavanja za pčelare iz veoma kontroliranog i zahtjevnog područja kontrole kvalitete meda. Bilo je dosta pitanja od strane pčelara nakon predavanja tako da se rasprava povela do kasnih sati, nepuna dva sata uz predavanja trajala je rasprava o pitanjima iz kontrole kvalitete meda, što kemijske, što mikrobiološke. Nedvojbeno za jedan dio pčelara bilo je zanimljivosti za koje su svi smatrali da poznaju  problematiku koja je veoma složena, a iznenade vas trivijalne stvari na koje nismo obraćali pozornost tijekom skladištenja, vrcanja ili gdje najčešće pravimo greške ponovne dekristalizacije meda, odnosno pregrijavanje i narušavanje svojstava meda ako se radi nestručno.
Poradi velikog interesa pčelara, predavanje će se vjerovatno ponoviti na jesen, a zasigurno će se proširiti na informacije o cvjetnom prahu – polenu i propolisu.

Predsjednik PU „Pčela“
Slavko Stojanović