Pčelari Panonije

Županijski savez pčelara Osječko-baranjske županije

Subota, 20 Siječanj 2018

Nalazite se ovdje: Vijesti iz saveza Novosti ODRŽAN 13. MEĐUNARODNI PČELARSKI SAJAM U GUDOVCU

ODRŽAN 13. MEĐUNARODNI PČELARSKI SAJAM U GUDOVCU

plakat thNa 13. međunarodnom Pčelarskom  sajmu s pčelinjim proizvodima i opremom predstavilo se preko 100 izlagača iz nekoliko zemalja. Na svečanom otvorenju 13. međunarodnog pčelarskog sajma bio je Tugomir Majdak,državni tajnik u ministarstvu poljoprivrede,Marijana Petir,euro parlamentarka, saborski zastupnici, župan Bjelovarsko-bilogorski Damir Bajs, gradonačelnik Bjelovara Antun Korušec, predstavnici savjetodavne službe, bjelovarsko-bilogorske županije, saborski zastupnik i predsjednik HPS-a Vladimir Bilek, predsjednici pčelarskih udruga i županijskih saveza iz cijele Hrvatske, pčelarski red Sv. Ambrozija te brojni drugi ugledni gosti iz susjednih zemalja. Iako  se ulaz plaćao 30 kn(jedini pčelarski sajam u hrvatskoj koji naplaćuje ulaz),sajam je u dva dana pema izjavi organizatora posjetilo nekoliko tisuća pčelara iz hrvatske ali i iz regije. Tome je pogodovalo  hladno ali lijepo vrijeme za dolazak na sajam.

 

Predsjednik HSP-a,Vladimir Bilek,izjavio je da hrvatski pčelari od ulaska u EU mogu aplicirati na različite vrste potpora od NPP,do mjera iz Ruralnog razvoja. Radi se na izradi hrvatske teglice za med,zaštite slavonskog,dalmatinskog i istarskog meda. Najdalje se otišlo u zaštiti slavonskog meda. Radi se na ažuriranju podataka za agenciju HPA,takav sustav evidencije radi se već u 6.država EU. U zadnje tri godine svjedoci smo elementarnih nepogoda,veliki su gubitci pčelinjih zajednica u zimskim uvjetima. Radi se na upotrebi kvalitetnog sredstva protiv varoe. Umrlo je pčelinjih zajednica u  vrijednosti 100 miliona kuna. Problem postaju i ptice pčelarice.
Euro parlamentarka,Marijana Petir, izjavila je da je sve veći problem u patvorenju meda,treba  tražiti da se na deklaraciji napiše porijeklo meda. U Briselu  će se održati tjedan  pčela,te će pozvati i hrvatske pčelare da podrže tu manifestaciju.
Vladimir Maturanec,predsjednik  ŽPSBBŽ,izjavio je da je na prvom pčelarskom sajmu prije 13. godina na županiji bilo 226 pčelara sa 24 tisuće pčelinjih zajednica, a sada ima 605 pčelara sa 34 tisuće pčelinje zajednice. Istakao je da pčela nije u stanju preživjeti u okolišu bez naše pomoći. Cilj i zadaća hrvatskih pčelara je spriječiti pravovremeno bolesti i otkriti razloge uginuća ili nestanka. Svjesni smo činjenice da je to upravo prošle godine uzrokovalo ogromne štete na pčelinjacima. Pomoć države redovita je,no svjedoci smo sječe šuma bagrema,kestena i lipe u kvotama koje pčelarima nisu prihvatljive. Isto tako,pretjerano je korištenje pesticida na ratarskim,povrtnim,voćarskim i ostalim kulturama rezultirati će nestankom ili pomorom pčela, a ne treba zanemariti činjenicu da pčela povećava prihode u nekim poljoprivrednim kulturama čak do 70 posto. Upravo zato,molim vodeće institucije i osobe koje imaju utjecaj na gore naveden izazove, u ime svih pčelara molim Vas,apeliram i unaprijed zahvaljujem da sačuvamo našu pčelu i da joj kroz zaštitu šuma i polja omogućimo i stvorimo budućnost.  
Tugomir Majdak,državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede,prigodom otvorenja sajma izjavio je da je Ministarstvo poljoprivrede aktivno u vezi Nacionalnog pčelarskog programa,koji će najkasnije tijekom ožujka biti odobren,te da će NPP u svojih 8 mjera omogućiti pčelarima,pčelarskim udrugama,županijskim pčelarskim savezima i pčelarskim institucijama na godišnjoj razini omogućiti 2,25 miliona eura potpora koje će Ministarstvo poljoprivrede putem svojih agencija plasirati na teren kako bi hrvatska proizvodnja meda  ali i ostali proizvodi bili što konkurentniji. Što se tiče zaštićenih proizvoda Hrvatska je do sada uspješno zaštitila 15 proizvoda na razini EU,zaštićujemo još 7, a među njima je i slavonski med.
Drugi dan održavanja sajma podijeljene su nagrade za  1. Fotonatječaj“ŽIVOT S PČELAMA“
1.    mjesto“Pčele u akciji“autor Goran Jurjević,Split
2.    mjesto“Pčelinjak na Bilogori“autor Željko Smešnjak,Veliko Trojstvo
3.    mjesto“Marljiva pčela“autor Arsen Miletić,Rijeka
4.    mjesto“Pčela na cvijetu“autor Valerija Hadzivelkos,Zagreb
Stručna predavanja održali su predavači iz 3 države:
*Janoš Balint(Srbija)“Suzbijanja rojenja na velikim pčelinjacima“
*Marin Kovačić dipl.ing.agr.(Hrvatska)“Osobine pčela  otpornih na varou-najnovije spoznaje“
*prof.dr.sc.Zlatko Puškadija(Hrvatska)“Prihrana pčelinjih zajednica u suvremenom pčelarenju“
*Matija Bučar,prof.(Hrvatska)“Sjetva i sadnja medonosnog bilja“
*izv.prof.dr.sc. Ivana Tlak Gajger(Hrvatska)“Otrovanje kukaca-prirodnih oprašivača“
*prof.dr.sc. Nikola Kezić(Hrvatska)“Smjernice i trendovi uzgoja i zaštite zdravlja pčela u Hrvatskoj i EU“
*Sulejman Alijagić(Bosna i Hercegovina)“pčelarenje s varozom bez kemije“
*Zlatko Tomljanović/Igor Petrović (Savjetodavna služba)“Pomoć mladim/novim pčelarima u razumijevanju izazova suvremenog pčelarenja“

 Pripremio i slikao: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript