Pčelari Panonije

Županijski savez pčelara Osječko-baranjske županije

Srijeda, 17 Siječanj 2018

Nalazite se ovdje: Naslovna

Sezonu pčelarskih druženja

logo pcelaPčelarska Udruga „Pčela“ Osijek
J.J. Strossmayera 1
Osijek, 31000


Poštovane pčelarke i pčelari

Sezonu pčelarskih druženja u ovoj godini počeli smo još  01. rujna 2016. godine u prostorijama udruge Strossmayerova 1, svakog četvrtka u 19,00 sati.  Do sada je odaziv na okupljanja, a obzirom na broj članova udruge  više nego skroman, s time da se skoro uvijek na druženje odazivaju i dolaze skoro isti pčelari članovi udruge.

Više...

Poziv na predavanja

logo pcela

Poštovani članovi PU „Pčela“ Osijek

Obzirom da nam vremenske prilike više ne dozvoljavaju provedbu radova na pčelinjacima dostavljam Vam plan aktivnosti za predavanja koja će se održati tijekom mjeseca studenog i prosinca, svi zainteresirani pčelari iz udruge su dobrodošli.

  • Dana 17. studenog 2016. biti će upoznavanje sa temom: „OPG sa poreznog aspekta“ obveze koje imaju pčelari prema poreznom zakonu.
  • Dana 08. prosinca 2016. godine organiziramo predavanje na temu:Primjena i tumačenje važećeg „Pravilnika o držanju pčela i katastru pčelinje paše“ sa osvrtom na predložene izmjene i dopune.

U pripremi su još neka predavanja vezana za pčelarsku problematiku, tek po potvrđivanju od strane predavača obavijestiti ćemo Vas o mjestu i vremenu održavanja.
Navedena predavanja će se održati u prostorijama udruge, Strossmayerova 1 sa početkom u 19,00 sati.

S poštovanjem

                                    Predsjednik:
                                Slavko Stojanović

Uspostava proizvođačkih grupa i organizacija

Poštovane pčelarke i pčelari

Ovim putem pozivamo Vas na sudjelovanje na radionicama vezanim uz mjeru M09 „Uspostava proizvođačkih grupa i organizacija“  koje će se održati u razdoblju od 24. do 27. listopada 2016. godine.
Budući je za tip operacije 9.1.1. “Uspostava proizvođačkih grupa i organizacija” planirana objava natječaja od 04. studenog do 16. siječnja 2017. godine, djelatnici Ministarstva poljoprivrede i Agencije za plaćanja održati će četiri radionice sa sljedećim temama:
 
·         Postupak priznavanja proizvođačkih organizacija (MP);
·         Izrada poslovnog plana za mjeru M09 (MP);
·         Postupak podnošenja Zahtjeva za potporu (AP);
·         Pitanja korisnika – rasprava.

Raspored vremena i mjesta održavanja radionica:
Osijek / 27. listopada 2016., 14,00 sati, Hrvatska gospodarska komora, Europske avenije 13, Osijek.

  S poštovanjem
Slavko Stojanović

Tko želi otkazati časopis "Pčela"

Na traženje članova udruge poslali smo upit u HPS:
Ukoliko su neki članovi odlučili da više ne žele primati časopis "Pčelu" i produžiti članstvo u HPS-u za 2017. godinu,  do kada se mora javiti da bi se izbjeglo vraćanje časopisa?

Odgovor iz HPS-a :
Za otkazivanje članstva za 2017. god. treba javiti najkasnije do 10.12.2016.

Milan Ćerimović – tajnik PU "Pčela" Osijek

Dani meda 2016.

XXI.  DRŽAVNO OCJENJIVANJE MEDA-OSIJEK 2016

UKUPNI  POBJEDNIK  IVAN PAVLOVIĆ  IZ  Siska

U Osijeku je održano  XXI. Državno ocjenjivanje meda, koja se održava kao manifestacija „Dani meda  Hrvatske“ a organizira ga HGK Županijska komora Osijek u suradnji sa Županijskim savezom pčelara OBŽ,Osječko-baranjskom županijom, Gradom Osijekom, Prehrambeno-tehnološkim fakultetom i Poljoprivrednim fakultetom u Osijeku i Agronomskim fakultetom iz  Zagreba.

U petak(07.10.) održana je  deseti puta manifestacija“Mladi i med“ na središnjem osječkom trgu dr. Ante Starčević.,otvorenju manifestacije nazočan je bio,župan Osječko-baranjski Vladimir Šišljagić,zamjenik gradonačelnika Denis Ambruš, Ernet Nad, HGK- Županijska komora Osijek i Slavko Stojanović,predsjednik ŽPSOBŽ. Na trgu Ante Starčević, pčelinje proizvode izlagali su i prodavali pčelari na 27 štandova. Svoj doprinos dali su i najmlađi iz:DV“Krijesnica“Osijek“, OŠ“Višnjevac“Višnjevac, OŠ“Ernestinovo“Ernestinovo, OŠ“Bizovac“Bizovac, Udruga“Korijeni pustare“Antunovac, KUD“Josipovac“ Josipovac. Svoj štand imala je i UP“Slavonski med“na kojem se mogao degustirati  slavonski med na kruhu. PU“Pčela“Osijek,za najmlađe organizirala je u šatoru pokaz  pčelarske opreme.

Više...

Predavanja tijekom Osječkog jesenskog sajma

savezPoštovane pčelarke i pčelari

Tijekom održavanja manifestacije „Mladi i med“ a u zajedničkoj organizaciji sa Osječkim jesenskim sajmom pozivamo Vas da posjetite Osječki jesenski sajam dana 07. listopada 2016. godine.

U popodnevnim satima od 16,30 sati smo osigurali predavanja iz područja pčelarstva: proizvodnja matica, bolesti pčela, informacije o tijeku dobivanja EU certifikata Slavonskog meda, te predavanje iz područja EU regulative  za dobivanje sredstava za pčelare kroz mjeru 6.1.1. Po završetku predavanja je organiziran okrugli stol gdje će svi zainteresirani pčelari i slušatelji moći postavljati pitanja predavačima i sudjelovati u raspravi.

Ulaz je slobodan i očekujemo Vas.

   S poštovanjem
U Osijeku 25. rujna  2016.
 
Predsjednik ŽSP OBŽ
   Slavko Stojanović

JAVNI NATJEČAJ za XV. ocjenjivanje pakovina meda i proizvoda na bazi meda

U sklopu manifestacije Dani meda u Hrvatsko, koja će se održati u vremenu od 07. do 09. listopada 2016. godine, provesti će se XV. ocjenjivanje pakovina meda i proizvoda na bazi meda. Ovo ocjenjivanje izvršiti će se po sljedećim kategorijama: pakiranja meda; pakiranje pića koja se proizvode s medom i od meda; kvaliteta pića od meda i s medom; pakiranje proizvoda koji služe za poboljšanje zdravlja koji su proizvedeni od meda ili drugih pčelinjih proizvoda te suveniri.

Krajnji rok za dostavu uzoraka 16. rujna 2016. bez obzira na tekst u natječaju.

Tekst natječaja

Poziv na natječaj

 

Stranica 8 od 61