Pčelari Panonije

Županijski savez pčelara Osječko-baranjske županije

Petak, 22 Rujan 2017

Nalazite se ovdje: Naslovna

OBITELJ ANTOLČIĆ TVRDI DA SE OD PČELARSTVA MOŽE DOBRO ŽIVJETI

Prodajom meda godišnje zarade 160 tisuća kuna

U potrazi za dobrom poslovnom idejom mnogi su se obrtnici i poduzetnici okrenuli obiteljskoj tradiciji i nisu zbog toga požalili jer se tradicijska proizvodnja često pokazala kao pravi put do uspjeha. Uz tradiciju, odnosno iskustvo, ali i stalnu edukaciju, uspjela je i obitelj Antolčić iz Velike Gorice.

Više...

Cijena meda će se udvostručiti?!

Loše vremenske prilike, hladnoća i poplave, prepolovile su ovogodišnju proizvodnju meda u Hrvatskoj i gotovo udvostručile njegove cijene

(Kruno Kartus) U kontinentalnoj Hrvatskoj zakazale su tradicionalno medom bogate kulture - bagrem, uljana repica i suncokret. Slavonskim pčelarima ove tri kulture predstavljaju glavni izvor meda, a samo na suncokretu prinos je bio 50 posto manji.
Više...

Sad možete saznati gdje nastaje med koji koristite

Hrvatski pčelarski savez jedina je poljoprivredna skupina u Hrvatskoj i jedna od rijetkih u Europskoj uniji koja je sama izradila svoj Registar pčelinjaka i pčelara u prostornom prikazu. To znači da sad i sami možete provjeriti odakle dolazi med koji jedete!

Naime, Hrvatski pčelarski savez priopćio je da je nakon dvije godine završen projekt jedinstvenog registra pčelara i pčelinjaka, odnosno katastar pčelinjih paša. Taj katastar je od iznimnog značaja za hrvatsko pčelarstvo i poljoprivredu, jer će se po prvi puta u Hrvatskoj moći utvrditi stvarno stanje broja pčelinjih zajednica, pčelara, točna lokacija pčelinjaka (po koordinatama), prinosi meda, podaci o rasprostranjenosti i klasifikaciji biljnih vrsta te druge informacije bitne za poljoprivredu i gospodarstvo u Hrvatskoj.

Više...

ZABRINUTI PČELARI

Čeka nas pomor pčela i astronomske cijene meda

( Glas Slavonije ) OSIJEK - Zabrinuti osječki pčelari i ocjenjivači meda u Udruženju pčelara Slavonije i Baranje održali su 5. regionalno edukacijsko ocjenjivanje meda u Osijeku, najavljujući pomor pčela u proljeće 2011. godine i astronomske cijene meda.
Uoči nove pčelarske sezone i uzimljenja pčele od rujna, slavonsko-baranjski pčelari alarmiraju o manjku meda na tržištu, nezapamćenom u Hrvatskoj od sušne 1998.

Više...

Astronomske cijene meda

Nakon što su se osječki pčelari požalili na katastrofalnu pčelarsku sezonu, najavljujući pomor pčela i visoke cijene meda, u njihovim su ih nimalo svjetlim prognozama podržali i pčelari iz drugih dijelova Hrvatske. Situacija je jako loša, već sad se osjeća nestašica meda, a cijene tog slatkog pčelinjeg proizvoda mogle bi za nekoliko mjeseci »otići u nebo«, slažu se predstavnici pčelarskih udruga s područja Istre i Zagreba. No, ako je suditi po njihovim riječima, domaćem medu prijete i neke druge pojave, poput uvoza iz Kine i »snalažljivih« poduzetnika koji volumen meda povećavaju različitim dodacima prodajući ga i dalje kao »originalni« hrvatski med.

Više...

Mega košnica s 40.000 pčela pronađena na balkonu u centru Zagreba

Ovo je jedinstvena pojava u cijeloj Europi da grad ima toliko pčela. Obično su rojevi od jednog kilograma u kojima se nalazi oko 10.000 pčela, no ovaj je bio stvarno ogroman, čudio se pčelar Jarni.
Ažurirano Utorak, 05 Listopad 2010 11:46 Više...

ODRŽANI DANI MEDA U VALPOVŠTINI

(Ivana Berg – Divald, HPS) Druga regionalna manifestacija Dani meda u Valpovštini održana je 17. i 18. srpnja u Bizovcu pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja i Ministarstva turizma. Udruga pčelara Valpovština, uz suorganizatora - Općinu Bizovac, brojne sponzore i supokrovitelje, organizirala je priredbu za pamćenje, složili su se svi prisutni pčelari.
Više...

Stranica 46 od 46